Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase IPO’sunun Değeri Ne Kadar Olacak?

Kripto para borsası Coinbase, yaptığı son duyuruda IPO (halka arz) için gereken işlemleri başlattıklarını söyledi. 2014 yılında kurulan başarılı kripto para borsası, halka arz için gereken Form S-1 taslağını SEC’e bildirdiğini belirtti. Açıklamaların ardından Coinbase IPO’sunun değeri de gündeme geldi. Messari’den bir araştırmacı ise bu konuda yaptığı bir çalışmayı paylaşarak IPO’nun değerinin 28 milyar dolar olabileceğini açıkladı.

35 milyondan fazla kullanıcı kitlesi olan Coinbase, duyurduğu IPO kararı ile kripto para piyasasına heyecan getirdi. İşlemleri başlatan borsanın IPO’sunun değeri ise merak edilen bir konu oldu. Kripto para veri analiz şirketi Messari’de araştırmacı olan Mira Christanto, Coinbase IPO’su hakkında hazırladığı bir araştırmayı Twitter üzerinden kullanıcılara duyurdu. Christanto, oluşturulan modele göre borsanın 28 milyar dolarlık bir IPO değeri alabileceğini söyledi.

Araştırmanın detayları

Christanto, modeli oluştururken kripto para borsasının çeşitli ücretlendirmelerinden yararlandıklarını söyledi. Coinbase’in trading, saklama, kart ve diğer ücretlerinden yararlanarak model yarattıklarını aktaran araştırmacı, borsanın ticari hacmine de değindi. Coinbase’in ticari hacminin çoğunlukla kurumsal müşterilerden geldiği belirtilirken borsa kullanıcılarının sahip olduğu varlıkların ortalama değerinin 703 dolar olduğu bilgisi paylaşıldı.

Aynı zamanda, borsanın emanet iştiraki olan Coinbase Custody’nin 2019 yılında 7 milyar dolar değerinde varlık tuttuğu, 2020 yılına geldiğimizde ise bu rakamın 20 milyar dolara çıktığı ifade edildi.

2012 yılında Y Combinator’dan tohum yatırım alan Coinbase, 2017 yılında unicorn statüsüne kavuştu.” diyen araştırmacı, değerlemeyi yapabilmek için tüm bu verilerin yanında geçmişteki fon toplama istatistiklerinden listelenen diğer kripto para borsalarının verilerine kadar birçok değeri analiz ettiklerini dile getirdi.

coinbase-IPO
Coinbase borsasının fon toplama geçmişi. Kaynak

Messari IPO’yu öngörmüştü

Araştırmanın yayınlanmasından önce ise Messari, 10 Aralık tarihinde Coinbase’in ikincil piyasalarda 7-12 milyar dolar değerinde fiyatlanma görmesiyle “Bu, en büyük kripto IPO’su olabilir mi?” diye sormuştu. Coinbase’in halka arzının potansiyel avantajlarından bahseden şirket; borsanın güvenli oluşuna, dizaynına, ücretlendirme sistemine ve daha birçok iyi özelliğine değinerek onu diğer borsalarla kıyasladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!