Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs: Bitcoin Altın İçin Tehdit Oluşturmuyor

Bankacılık devi Goldman Sachs, yatırımcılarla paylaştığı yeni bir bildiride Bitcoin (BTC) ile altın arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Dev banka, Bitcoin’in mevcut haliyle altın piyasası için ciddi bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

17 Aralık’ta 23,700 dolara kadar çıkıp tüm zamanların fiyat rekorunu kıran Bitcoin, piyasa değerini 427 milyar dolara kadar büyüttü. CoinGecko verilerine göre bitcoin son 30 gün içerisinde yüzde 30 oranında değer kazandı. Bu büyümenin bir kısmının altın yatırımcılarınca desteklendiği düşünülmekte.

Altın için tehdit oluşturmuyor

Son birkaç hafta içerisinde altın ETF’lerinden büyük miktarda para çıkışı gözlemlendi. Buradan çıkan paranın bir kısmının Bitcoin’e akmış olabileceği düşünülüyor. ABD’nin en büyük bankası olan JPMorgan, altın ve bitcoin arasındaki bu ilişkiyi inceleyip bitcoin’in altın pazarı için risk oluşturduğuna dair bir mesaj verdi.

Bu yorumlar gün yüzüne çıktıktan sonra Goldman Sachs de bir analiz paylaştı. Bankacılık devi, yatırımcılara gönderdiği bildiride şu mesajı verdi:

“Altının son dönemlerde dolar karşısında zayıf bir performans göstermesi ile birlikte bazı yatırımcılar bitcoin’in altının yerini almasından endişelenmeye başladılar. Altından bitcoin’e doğru bir geçiş görülse debitcoin’in artan popülerliğine rağmen altına karşı bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz.”

Bitcoin’in neden riskli olduğunu açıkladı

JPMorgan analistleri kurumsal yatırımcının altın pazarından çıkıp bitcoin pazarına giriş yapabileceğini düşünüyorlar. Goldman Sachs ise kurumsal firmaların bitcoin’den özellikle “şeffaflıkla ilgili endişeleri” nedeniyle uzak durduğunu açıkladı.

Bitcoin’in bireysel yatırımcıların spekülatif hamleleri nedeniyle riskli bir varlık olduğunu belirten uzmanlar onun altının yerini almayacağını belirttiler. Bildiride ayrıca bitcoin ile altının birbirinin yerini almadan; bir arada var olabileceği vurgulandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!