Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CTFC FTX Davasında Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Tether’i (USDT) Emtia Olarak Tanımladı

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) FTX’e karşı açılan dava dosyasında Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Tether (USDT) için “emtia” ifadelerini kullandı.

CFTC, Sam Bankman-Fried, FTX ve yatırım şirketi Alameda Research‘e karşı açtığı davada Ethereum, Bitcoin ve Tether‘i  “diğerlerinin yanı sıra” ABD yasaları uyarınca “emtia” olarak nitelendirdi. Bununla birlikte CFTC’nin kendi içinde en azından son haftalarda Ether’in bir emtia olarak görülüp görülmemesi gerektiği konusunda bazı anlaşmazlıklar var gibi görünüyor.

CFTC Başkanı Rostin Behnam, 30 Kasım’da Princeton Üniversitesi’nde düzenlenen bir kripto etkinliği sırasında Bitcoin’in bir emtia olarak görülmesi gereken tek kripto para birimi olduğunu öne süren açıklamalarda bulunmuştu. Behnam söz konusu etkinlikte Ether’in de bir emtia olabileceğini iddia eden önceki yorumlarını geri çektiğini duyurmuştu.

Fakat üstünden 2 hafta gibi kısa bir süre sonra aynı kurumun FTX davasında Ethereum’u tekrardan emtia olarak anması dikkatlerden kaçmadı.

Belirli dijital varlıklar, Bitcoin (BTC), Ether (ETH) ve Tether (USDT) Yasanın 1a(9) Bölümü, 7 U.S.C. 1a(9) kapsamında tanımlandığı üzere “emtia”dır.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler 27 Haziran’da Mad Money programında Jim Cramer ile yaptığı bir röportajda, Bitcoin’in bir emtia olduğunu doğruladı ve “Söyleyeceğim tek şey bu.” dedi. Gensler’inde son aylarda Ether konusunda belirsiz bir duruşu vardı. Gensler daha önce Ether’in ilk madeni para arzından sonra bir menkul kıymet olduğunu ancak o zamandan beri daha merkeziyetsiz hale geldiğini ve bir emtiaya dönüştüğünü öne sürmüştü.

ABD’de kripto varlıkların “emtia” olarak tanımlanması önümüzdeki regülasyon süreci için önem taşımaktadır. Çünkü CFTC vadeli emtiaları düzenlerken tahvil ve hisse senedi gibi menkul kıymetler, SEC tarafından düzenlenmektedir. Nihayetinde bu nitelendirme, kripto paraların gelecekte hangi kurum tarafından denetleneceğine dair önemli bir rol paylaşımı anlamına geliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!