Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Dijital Para Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bir dijital para altyapısı oluşturmak için harekete geçtiğini açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital para çalışmalarını bu yıl itibarıyla hızlandırmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok ekonomik düzenlemenin yer aldığı yeni reform paketini açıkladı. Erdoğan, Türkiye’nin dijital merkez bankası parası ile ilgili, “Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturacak adımları atıyoruz.” dedi.

Dijitalleşme çağrısında bulundu

Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıda dijital dönüşüm ile ilgili birkaç farklı konu başlığına değindi.

Kısaca CBDC olarak bilinen dijital merkez bankası parasının yanı sıra, bazı kamu işlemlerinde dijitalleşmeye gidileceği duyuruldu. Buna göre,

  • 7 gün 24 saat hizmet verecek Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulaması başlatılacak,
  • Kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçilecek ve
  • Ürünlerini dijital pazar yeri platformlarında satışa sunan firmaların haklarını koruyacak düzenlemelere gidilecek.

“Finansal istikrarın sağlanmasının” ve “finans sektörünün geliştirilmesinin”, öncelikli konular olduğu açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, finans sektörü için “Sektörün sahip olduğu gücü koruyup, bağışıklığını daha da kuvvetlendirmek istiyoruz.” dedi.

Dijital para çalışmaları bu yıl hızlandı

TCMB Başkanı Naci Ağbal, 25 Aralık 2020 tarihli açıklamasında bankanın dijital paralar için bir Ar-ge projesi hazırladığını ve bu yönde çalışmaların başladığını söyledi. Dijital para projesinin “kavramsal aşamasının tamamlandığı” açıklanırken; pilot testlerinin 2021’in ikinci yarısında başlayacağı duyuruldu.

Türkiye, dijital para planlarını 4 Kasım 2019 tarihli “2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı” ile açıklamıştı. Programda, “blockchain merkezli bir dijital paranın” uygulamaya konacağı aktarılmıştı.

turkiye-dijital-para-cbdc

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!