Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DeFi Rüzgarı Ethereum İşlem Ücretini Uçurdu

Ortalama Ethereum işlem ücreti, geçen haftaya göre %200’den fazla artarak 11 doların üzerine çıktı. Ethereum ağ aktivitelerinin artması, rekor seviyedeki madenci kazançlarını ve işlem ücretlerini de beraberinde getirdi. Ethereum ağı için hem arz hem talep değerleri tırmanıyor. 

DeFi sektöründe yaşanan yaşanan gelişmeler Ethereum ağında da büyük etkilere yol açıyor. Çoğunlukla Ethereum tabanını kullanan DeFi platformları rağbet almaya devam ettikçe Ethereum’daki ağ hareketliliği, işlem ücretleri gibi değişkenler rekordan rekora koşuyor.

Ethereum ağındaki ortalama işlem ücreti, geçen haftadan bu yana 2 kattan fazla artış gösterdi. 17 Eylül günü 11.61 dolara yükselen işlem ücreti, şu an bir aydan fazla süredir 2 doların altına düşmedi. Bu şekilde seyreden ücretler, “Ethereum ağında işlem yapmak yalnızca zenginler için mi mümkün olacak?” gibi soruları akıllara getirdi.

Günlük Ücrette 20 Günde 2 Rekor

Kullanıcılar tarafından Ethereum ağındaki akıllı sözleşmeler yoluyla kripto para göndermek ya da kabul etmek için ödenen işlem ücretlerinin pahalılığı aynı zamanda Ethereum ağında gerçekleşen etkinliklerin fazlalığına da işaret etmektedir. Geçtiğimiz hafta kaydedilen günlük ortalama 11.61 dolarlık işlem maliyeti aslında tüm zamanların en yüksek ikinci ortalama ücreti konumunda bulunuyor. Günlük Ethereum işlem ücreti rekoru ise gayet yakın bir zamanda kırıldı. 2 Eylül günü kaydedilen günlük ortalama işlem ücreti 14.58 doları gösterdi.

Hash Oranı da Giderek Artıyor

Popülaritesini giderek arttıran birçok DeFi platformunun altyapısını oluşturan Ethereum blockchaini için işlemlere yardım eden toplam madencilik gücü de tırmanışta. Ethereum ağındaki blokları çıkarmak için her geçen gün daha fazla ekran kartı (GPU) ile ağa daha madenciler hash gücünü arttırıyor.

Saatte 1 milyon dolara kadar çıkan çılgın kazançları gördükçe daha fazla insan Ethereum madenciliğine soyunuyor. Blockchain araştırmacısı Etherscan’e göre şu anki hash gücü temmuz ayına oranlar %30’dan fazla artış gösterdi. Şu anki hash değerleri, 2018 yılında ICO trendi zamanında kırılan rekora epey yaklaşmış durumda.

ethereum-islem-ücretleri
Ethereum ağındaki hash oranlarını gösteren grafik. Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment