Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dijital Para Birimlerine Yatırım Yapmalı Mıyız?

Aktif bir yatırımcısınız ve boğa piyasasında yer alan hisse senetleriyle birlikte portföyünüz yıllık %10 arttı. Bu sizin için büyük bir nimet.  Peki ya getirileriniz %50 ya da %100 daha iyi olabilse nasıl olurdu?

Bitcoin ya da Ethereum dendiğinde klasik portföye sahip kullanıcıların çoğunun ilgisi kaybolacak. Çoğu bunu “çok riskli” olarak değerlendirecek.

Bu makalede sizlere neden dijital para birimlerinden korkmamanız gerektiğini anlatacağız. Getirilerinizi maksimize edebilecek iken bu şansı kaçırmış olmayın.

Dijital para birimleri göründükleri kadar riskli değil. Geçtiğimiz yıllarda oldukça gelişim gösterdiler ve ikinci bir şansı hak ediyorlar. Klasik portföyünüze dijital para birimlerinden eklemenin neden iyi olabileceğiyle alakalı birkaç fikir sunacağız.

Son karar elbette size ait.

Risk

Investopedia tanımına göre risk, kişinin beklenen getiriden farklı bir sonuç elde etmesidir. Risk, orijinal yatırımın kısmen ya da tamamen kaybedilmesi ihtimalini de barındırır.

Hisse senetleri ile portföy oluşturulurken genelde piyasanın en iyi hisse senetleri seçilir çünkü bunlar daha az risk taşır.

Peki neler en iyi hisse senedi olarak değerlendirilir? Büyük, bilinen ve finansal olarak uzun yıllar devam eden şirketler bu tanım altında yer alır. Bunlar genelde piyasanın liderleridir ve sektörlerinde ilk üç arasında yer alırlar.

Şimdi gelin Bitcoin’in bu tanımlar arasında yer alıp alamayacağına bakalım.

Piyasa Değerinin Yüksek Olması

Bitcoin’in şimdiki piyasa değeri 68 milyar $. Caterpillar, FedEx ve BlackRock Inc gibi bilinen diğer şirketlerin piyasa değerlerine oldukça yakın.

Yani değer açısından baktığımızda en iyi hisse senetleri tanımına uyuyor.

Uzun Ömürlülük

İlk Bitcoin kazıldığından bu yana 8 yıl geçti. Birçok insan Bitcoin’in bugün bu seviyeye gelebileceğini hayal dahi etmiyordu. Bunun aksine Bitcoin her geçen yıl daha da çok büyümüştür.

Ünlü blogger ve finansal danışman Joshua M Brown bloğunda:

“Bitcoin, saçma ve değersiz olsaydı çoktan piyasadan silinmiş olurdu. 7 yıl boyunca katılımcıların sabıka eylemlerine karşın oyunda kalmayı başardı. Hackler, çalmalar ve platformların arızalarına rağmen o hala değerli.” yazdı

İyi Yapılandırılmış

Bitcoin ve diğer dijital para birimleri sadece teknoloji hastalarıyla sınırlı değildir. Birlemiş Milletler bile Suriye’ye yardım gönderirken Ethereum Blockchain kullandı.

Avrupa ve Asya üzerindeki çeşitli merkez bankaları kripto paraları kullanmaya niyetli olduklarını belirtti.

IBM Blockchain teknolojisini kullanarak Nestle, Unilever ve Walmart gibi şirketlerin yanında olarak besin kirlenmesine karşı savaştı.

Japonya kripto paraların kabulünde öncü rol oynadı. Bu yıl Nisan ayında, Bitcoin’i yasal bir ödeme yöntemi olarak kabul etti. Birçok ulusun bu gelişmeyi takip etmesi muhtemel.

Bu yüzden kripto paralar hayatımızda olmaya devam edecek ve gelecek yıllarda daha geniş bir kullanıcı kitlesi oluşacak.

Fiyat Dalgalanması

Bitcoin’de fiyat dalganması geleneksel yatırımcılar için bir endişe sebebi oluşturuyor. Fakat yukarıdaki tablo açıkça gösteriyor ki kripto paraların kabul edilmesiyle birlikte dalgalanma da azaldı.Daha çok kurumsal yatırımcı bu işe girdikçe, dalgalanmalar da o oranda düşecek.

Aynı şekilde birçok kişi kripto paraların bir kabarcık olduğunu söylüyor. Bazı kripto paralar için bu doğru olabilir. Ama hepsini bu şekilde değerlendirmek yanlış olur.

Herhangi yeni bir şeyin kabul görmesi zaman alır. Investopedia’da yer alan makalede Gordon Scott ilk yıllardaki Amazon tablosunu Bitcoin ve Ethereum ile karşılaştırdı.

Görüldüğü üzere, halk yavaş yavaş kabul ettiğinde yeni teknolojiler dikey bir şekilde ilerlemektedir.Fiyat dikey olarak yükseldiği için rallinin sonu değil tabii ki. Elbette aralarında düzeltme olacak ancak Amazon durumunda olduğu gibi büyük eğilim yine kendini gösterecek.

Bugün Amazon’un tablosuna baktığımızda, 1999 yılındaki fiyatlar oldukça ucuz görünüyor. Aynı şekilde birkaç yıl sonra geriye dönüp Bitcoin fiyatlarına baktığımızda aynı şekilde düşük olarak göreceğiz.

Önemli Yatırımcılar Kripto Para Satın Alıyor Mu?

Bitcoin bu kadar büyük bir yatırım olsaydı deneyimli yatırımcılar da satın alır mıydı?

Evet.

Fortress Investment Group önceki serbest fon yöneticisi Mike Novogratz ve 2008 yılında Forbes milyarderler listesine giren Goldman Sachs ortağı, net değerinin %10’unun kripto para birimlerinde olduğunu söyleyerek bunu “hayatının en iyi yatırımı” olarak nitelendirdi.

Efsanevi yatırımcı Bill Miller Bitcoin’e yatırım yaptı ve serbest fonlarını holdinge dönüştürdü.

Yatırımlar Risk Taşımıyor Mu?

Tabii ki her yatırımda olduğu gibi riskler bu piyasa için de geçerli. Fakat, geleneksel portföyde riskleri nasıl yönetiyorsanız kripto paraları da aynı şekilde yöneteceksiniz.

Kolay para kazanmanın cazibesine kapılmayın. Geleceği olan ve güçlü bir teknoloji ile desteklenen popüler kripto paralara yatırım yapın.

Paranızın tamamını kripto paralara yatırmak iyi bir fikir olmayabilir. Kaldırabileceğiniz riskin altına girin. Bununla birlikte, birkaç kripto parayı portföye dahil etmek ve bunları yıllar içinde büyümek üzere bırakmak günümüzde popüler bir hamle gibi gözükmektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment