Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dijital Paralar Kripto Para Değildir

Dijital para nedir?

Dijital para İnternet’te kullanılan paradır.

Dijital para sadece dijital formda bulunur. Gerçek dünyada fiziksel eşdeğeri yoktur. Bununla birlikte, geleneksel paranın tüm özelliklerine sahiptir. Klasik yasal para gibi başka bir döviz için para birimi elde edebilir, aktarabilir veya değiştirebilirsiniz. Bunu, ürün veya hizmet almak için çevrimiçi mağazalar aracılığıyla kullanabilirsiniz.. Dijital para birimlerinin coğrafi veya siyasi sınırları yoktur; işlemler herhangi bir yerden gönderilebilir ve dünyanın herhangi bir noktasında olabilir.

Aslında dijital hesaplar ve cüzdanlar banka mevduatı olarak kabul edilebilir.

Kripto para nedir?

Kripto para, dijital paranın bir çeşididir.

Kripto para takas aracı olarak kullanılan bir varlıktır. Kriptografiye dayandığı için güvenilir sayılır.

Kriptografinin ana hedeflerinden biri iletişim ve onları nasıl güvenli hale getirmektir. Üçüncü şahıslar tarafından yapılan konuşmalar sırasında herhangi bir bilginin değiştirilmemesi ve eksilmemesi için algoritmaları ve protokolleri hazırlayıp analiz eder. Kriptografi, matematiğin temelini oluşturan çok sayıda farklı bilimin bir karışımıdır. Algoritmalara ve protokollere güvenilirlik katan matematiktir.

Kripto para Blockchain ve merkezi olmayan bir defteri kullanır. Bu, ağdaki eylemleri kontrol eden hiçbir denetleyici otoritenin bulunmadığı anlamına gelir. Bu, tüm kullanıcılara geniş bir alan sağlar.

İkisi arasındaki temel farklar nelerdir?

Kripto para bir çeşit dijital para olmasına rağmen bazı temel farklılıkları vardır.

Dijital para merkezileştirilmiştir. Ağdaki işlemlerin durumunu düzenleyen bir grup insan ve bilgisayar vardır. Kripto paraların merkezi yoktur ve düzenlemeler topluluğun çoğunluğu tarafından yapılır.

Dijital para kullanıcıların tanımlamasını gerektirir. Kendinizin bir fotoğrafını ve kamu yetkilileri tarafından verilen bazı belgeleri yüklemeniz gerekir. Satın alma, yatırım yapma ve kripto para birimlerine ihtiyaç duymayan diğer işlemler bunlardan hiçbirine gerek duymaz. Bununla birlikte, kripto para  tamamen anonim değildir. Adreslerde ad, konut adresi gibi gizli bilgiler bulunmamakla birlikte, her işlem kaydedilir; gönderenler ve alıcılar kamuya açıktır. Böylece tüm işlemler izlenir.

Dijital para şeffaf değildir. Cüzdan adresini seçip tüm para transferlerini göremezsiniz. Bu bilgiler gizli bilgilerdir. Kripto para şeffaftır. Tüm gelir akışları halka açık bir zincire yerleştirildiğinden herkes herhangi bir kullanıcının herhangi bir işlemini görebilir.

Dijital para , sorunları ele alan merkezi bir yetkiye sahiptir. Katılımcı veya yetkililerin talebi üzerine, dolandırıcılık ya da para aklama şüphesiyle işlemleri iptal edebilir veya dondurabilir. Kripto para topluluk tarafından düzenlenir.

Çoğu ülke, dijital para için bazı yasal çerçeveye sahiptir. Aynı şeyi kripto para için diyemeyiz. Çoğu ülkede, resmi statüsü tanımlanmamıştır. Yasal çerçevenin oluşturulması henüz tasarı durumundadır.

Dijital paranın güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?

Çoğu ayrım hem avantaj hem de dezavantaj olarak düşünülebilir.

Merkezi bir sistemde, tüm sistemin durumundan sorumlu bir grup insan var. Bir işlemde hata yaptıysanız, şirkete bir istekte bulunabilir ve sonuca güvenebilirsiniz. Bunu merkezi olmayan sistemde yapamazsınız. Öte yandan, merkezi ağlar, kullanıcılar hakkında çok fazla gizli bilgi bulundurmaktadır. Bu veriler kaybolabilir, saldırıya uğrayabilir veya mahkeme talebi üzerine emniyet teşkilatına aktarılabilir. Merkezi olmayan ağların bu sorunları yoktur. Aynı şey bir işlem iptali için de geçerli. Sistem kaldırılabilirse, bir işlemde değişiklik yapabilirsiniz.

Her ikisinin de yararlarını birleştirmek mümkün mü?

Merkezi olmayan ağ için merkezi sistemleri benimsemek işe yarayabilir.

Forbes’un bildirdiği üzere, iki milyondan fazla insanın kredisi kaldırılmış veya banka hizmetlerine erişimi yok. Cep telefonlarını kullanan beş milyardan fazla kişi var ve bu sayı hızla artıyor. Böylece, daha fazla kişiye hizmet sunmak için bankacılık sistemi mobil şebekeye uygulanabilir. Kripto parayı ve Blockchain’i kullanarak, şeffaflık, güvenlik ve yerelleşmenin tüm avantajlarından yararlanılabilir. Dijital para ile kontrollü bir yapıya, bir dizi dijital cüzdana ve düzenleme tabanına sahip olursunuz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment