Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Doğu Avrupa: Kripto Para Sektörünün Yasal Durumu

Doğu Avrupa ülkeleri kripto para sektörüne ilişkin adımlar atmadan önce Batı ülkelerinde gibi gelişmeler yaşandığını takip ediyorlar. Batı ülkelerinin ne gibi çalışmalar yürüttüklerini takip edip kripto para sektörünü çok daha verimli şekilde düzenlemeyi planlayan bu ülkelerin planları tutmayacak gibi. Bunun sebebi de Batı ülkelerinin dahi kripto para sektörünü düzenlemek için ortak bir politika oluşturamamış olması.

Rusya Düzenlemeleri Erteledi

Rusya Başkanı Putin bundan birkaç ay önce bir talimat vererek kripto para sektörüne uygulanacak olan düzenlemelerin en geç Temmuz ayında hazır olması gerektiğini belirtmişti. Ancak Rus yetkililer bu ay tamamlanması gereken yasa tasarıları ertelediler. Rus yetkililer son birkaç haftadır Mart ayında Devlet Duması’na sunulan yasa tasarılarının bahar mevsimine yetişmeyeceğini söylüyorlardı. Devlet Duması’na Mayıs ayında üç tasarı sunulmuştu ve bu tasarıların parlamento yaz tatiline girmeden önce ikinci kez oylanması planlanıyordu.

Kripto para sektörünü araştırmak için oluşturulmuş grubun başında olan Elina Sidorenko, bu alanda yapılacak olan düzenlemelerin hazır olması için önce FATF’nin belli başlı standartlar getirmesi gerektiğini belirtti. Kripto para alanındaki düzenlemelerin erteleneceğine dair çıkan iddialar Finansal Piyasalar Komitesi’nin başkanı olan Anatoly Aksakov tarafından da doğrulandı:

“Bahar döneminde pek vaktimiz yok. Bu teknoloji çok karmaşık. Teknolojinin özelliklerini göz önünde bulundurunca, işe yaramayacak şeyler hazırlamak istemedik. Gerekli belgeler sonbaharın başlarında hazır olacak. Tasarının Eylül ayında yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz.”

Aksakov konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda bu tarzdaki teknolojilerin kendileri için “çok yeni” olduğunu ve bu alanda adım atmak için ciddi araştırmalar yapmak gerektiğini belirtti.

Bulgaristanlı Yetkililer Sektörü Gözetliyor

AB üyesi olan ve kripto para sektörüne ilişkin kesin bir karar almak için AB politikalarının hazır olmasını bekleyen Bulgaristan bu alanda pek ciddi adımlar atmış değil. Ülkedeki Ulusal Gelir Servisi bundan bir süre önce kripto para vergilendirmeleriyle ilgili bir açıklama yapmıştı ki sanıyoruz bu gelişme Bulgaristan’dan kripto para namına çıkmış en ilginç gelişmeydi. Ama yakın zamanda Brüksel’de yaşanan hareketlilikler ve yeni oluşturulan Beşinci AML Yönergesi, Sofya’daki yetkilileri de harekete geçirdi.

Bulgaristan’daki Finansal Denetim Komisyonu (FSC), ‘Bankacılık Harici Finans Sektöründeki Finans Teknolojilerini Gözetleme Stratejisi’ başlığında yeni bir rapor yayınlamış ve bu raporda kripto para konusu üstünde durmuştu.

Yayınlanan raporda “finans sektöründe yenilikçi ürünler/hizmet ve teknolojiler sunan şirketlere lisans verilmesi veya bu şirketlerin kaydedilmesi” üstünde durulmuş, sektördeki dış kaynak kullanımıyla ilgili bazı sorular cevaplanmıştı.

Polonya’da Kripto Para Vergisi

Kripto paralarla ilgili kesin bir karar vermemiş olan bir ülke daha: Polonya. Polonya’nın kripto paraları vergilendirme gibi bir planı vardı ancak Mayıs ayında yaptığı açıklamada bu planını askıya aldığını duyurmuştu. Polonya Maliye Bakanlığı bu yılın başlarında ülkedeki her türlü kripto para alımını ve satımını işlem vergisine (PCC) bağlayacağını duyurmuştu. Bu da demek oluyordu ki Polonya’daki kripto para al-satçılarının kripto paraları zaman içerisinde sıfırı görebilir. Çünkü getirilmesi planlanan sistemde kripto para üzerinden elde edilen karlar için değil kripto parayla yapılan işlemler için vergi ödenecekti. Ama yetkililer kripto para sektörünü iyice araştırıncaya dek bu planı askıya almaya karar verdiler.

Maliye Bakanlığı bundan kısa bir süre önce kripto para işlemlerine uygulanan vergilere bir yıl mola verileceğini duyurdu. Polonya’daki kripto para destekçilerine göre bu mola sayesinde kripto para vergilendirmeleri biraz olsun normale dönecek.

Slovakya’daki Bankalara Tepki

Slovakya’daki bankalar Haziran ayından beri kripto para şirketlerinin banka hesaplarını kapatma kararı alıyorlar. Yerel haber kaynaklarına göre özel finansal kurumlar devlet tarafından verilen talimatlar doğrultusunda hareket ediyorlar. Bratislava’daki merkez bankanın ülkedeki ticari bankalara gizlice mektup yollayıp, kripto para şirketlerine hizmet sunmama talimatı verdiği iddia ediliyor.

Ülkedeki bankaların kripto para şirketlerine karşı böyle bir tavır sergilemeleri sonucunda yerli kripto para destekçileri de bankalara tepki göstermeye başladılar. Bu ay yayınlanan bir videoda Bratislava’daki bankaların üstüne Bitcoin logosu yansıtan eylemcileri görebiliyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment