Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyanın En Büyük Elmas Bayisi Elmasları Blockchain İle Takip Edecek

Dünyanın en büyük elmas bayisi olan Signet Jewelers dün yaptığı açıklamada elmas madencileri De Beers tarafından yürütülen Tracr isimli blockchain pilot programına katılacak ilk işletme olduğunu açıkladı.

Elmaslar

Signet, Tracr platformunu pilot aşamasında deneyen endüstri liderlerine katılarak bu pilot projeyi elmasların ta mağazaya gidene kadar takip edilebilmesini sağlayacak şekilde geliştirecek. Şirket ayrıca işin projenin perakende işleme ve mücevher yapma tarafına da odaklanıp elmasların kendisine değil de elmas mücevherlerin takibine odaklanacak.

Projenin amacı ise platformda kayıtlı her elmas için dijital bir sertifika oluşturmak. Bu sertifikalar blockchain üzerinde depolanıp kendine has özelliklere ve işlemlere sahip olacak. Böyle bir ayrıcalığa sahip olmanın getirdiği avantaj ise müşterilerin elmasların doğal ve sıkıntısız olduğunu teyit edebilmelerini sağlamasından geçiyor. Mayıs ayında De Beers, bu teknolojiyi kullanarak 100 elması tedarik zinciri boyunca takip edebildiklerini duyurmuştu.

Yapılan duyuruda De Beers Group CEO’su Bruce Cleaver şunları ifade etmişti:

”Tracr blockchain teknolojisinin yararlarını değerli elmas tedarik zincirine getirmeye odaklı olup, müşterilere güven sağlamanın yanı sıra düşük masraflı ve yüksek verimliliğe sahip bir ticareti mümkün kılıyor. Bunlara ek olarak endüstriye çok daha iyi bir görüş ve takip olanağı sağlıyor.”

De Beers Amerika menşeli bir elmas madencilik şirketi olup küresel elmas kaynağının üçte birini karşılamakta. Bu ayın başlarında elmas mücevherler için olan küresel müşteri talebinin rekor kırarak 2017 yılı içerisinde 82 milyar dolara ulaştığını belirtmişlerdi. Bu rakam önceki sene olan 2016’ya göre %2 oranında artış gösteriyor.

Signet Jewelers’in CEO’su Virginia C. Drosos konu hakkında şu yorumda bulundu:

”Tracr pilot programına katılıyoruz çünkü projenin endüstride şeffaflık ve güven unsurlarını arttıracağını düşünmenin yanı sıra aynı zamanda ciddi bir ihtiyaç olan dijital değişime de ön ayak olabileceğini tahmin etmekteyiz.”

Tracr elmas endüstrisi için elmasların madenlerden müşteriye kadar blockchain teknolojisi kullanılarak takip edilebilmesini mümkün kılıyor. Pilot proje 2018 Ocak ayında başlatılmıştı ve bu yıldan sonra tam olarak yürürlüğe girecek şekilde planlandı. Platformun arkasındaki şirket olan BCG Digital Ventures kurumsal bir yatırım ve iş geliştirme merkezi olarak hizmet vermekte.

Blockchain teknolojisinin tedarik zinciri için kullanımı çok fazla verim sağlıyor çünkü teknolojinin kullandığı dağınık cüzdan teknolojisi içerisinde değişiklik yapma gibi bir imkanınız bulunmuyor. Bu özellik kurumların ve tüketicilerin halka açık olup hiçbir şekilde değişiklik yapılamayan ürünün tüm geçmişini kontrol edebilmesini sağlıyor.

Tracr içinse bu teknoloji müşterilerinin aldıkları elmasların çatışma olmayan ortamlardan çıkartıldığını görmesini sağlayacak. Bilindiği üzere elmaslar Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerin savaşlarına mali destek vermek için bol bol kullanılmakta. Uluslararası hükumet sertifikası planı ile sonuçlanan bir kampanyanın mimarı olan Global Witness, bunun bile sorunu çözmediğini kabul etti.

Geçenlerde haber bültenlerine düşmüş olan bir başka önemli gelişmede ise Coca Cola’nın, tedarik zinciri konusunda zorunlu işçi çalıştırma olayını çözmek için blockchain teknolojisini araştırdığını belirtmiştik. Blockchain teknolojisi bu kullanımı sayesinde çocuk ve zorunlu işçi çalıştırılmasını ciddi oranda azaltabilir. ABD menşeli FinTech şirketi Emergent, altın madenciliği ve işlemesi konularına odaklı altın-destekli bir koin çıkartmayı planlamaktaydı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment