Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekonomisini Büyütmek İsteyen Fransa ICO’ları Düzenleyecek

Fransız yetkililer geçtiğimiz son birkaç aydır kripto para sektörünü yakından takip ediyorlar. Fransa Finansal Piyasalar Otoritesi (AMF) geçtiğimiz Ekim ayında ICO piyasasının düzenlenmesi konusunda araştırmalara girişmişti.

Fransız hükümetinin ICO’lara bakış açısı Çin, Rusya ve hatta ABD gibi ülkelere kıyasla daha zıt kalıyor. ABD’nin Hazine Bakanı olan Steve Mnuchin bu yılın Ocak ayında yaptığı açıklamalarda yapısal olarak anonim olan kripto paraların para aklama odaklı çeşitli işlemlerde kullanılabileceklerini söylemişti.

Fransa Hazinesi’ndeki yetkililer de bu sektörlerin çeşitli riskler barındırdığını kabul ediyor ancak bu risklerin ancak bu alana getirilecek yasal düzenlemelerle kontrol altına alınabileceğini düşünüyor.

“Yasal denetim altında olmayan ICO’lar yatırımcılar için çok tehlikeli olabilirler. Bu tarz para toplama süreçlerinde para aklanıyor olması da muhtemel” diyen bir Hazine yetkilisi şöyle ekliyor:

“Bunların haricinde ICO’ların özellikle start-uplar için çok önemli bir süreç olduğunu da kabul etmeliyiz. Yasal düzenleme alanında eksiklik yaşamamız demek; şirket kuracak kişilerin gidip bu alanda yeteri kadar düzenlemeye sahip olan ülkelerde şirket kurması, sektöre girecek yatırımcılarımızın da bu işi risk altında yapmaları demek.”

Hazine yetkilisi tarafından yapılan bu açıklamada aslında Macron yönetimindeki Fransız hükümetinin ICO’lara bakış açısını da görebiliyoruz. Macron ülkedeki start-up sektörünü büyütmek ve dünya çapından çeşitli projeleri Fransa’ya çekmek istiyor. Kendisi bu amaç doğrultusunda ICO’ların da geliştirilmesi gerektiği görüşünde çünkü ICO’lar çoğu start-up için gayet iyi bir para kaynağı olabiliyor. Dolayısıyla Fransız yetkililere göre ICO piyasasının büyümesi ile start-up sektörünün büyümesi arasında doğru bir orantı olacak.

Fransa’daki ICO sektörünü düzenlemenin yollarını arayan AMF bu alanda çeşitli taraflara danışıyor ve araştırmalar yürütüyor. AMF yaptığı araştırmalar doğrultusunda atılabilecek adımları üç farklı seçeneğe indirgedi. İlk seçenek AMF’nin piyasadaki projelerin uyum sağlayabileceği yeni uygulamalar getirmesi. İkincisi, AMF’nin ICO’ları menkul kıymet satışı olarak görmesi ve bu alandaki düzenlemeleri daha kapsamlı hale getirmesi. Üçüncü seçenek ise AMF’nin tamamen ICO projelerine özgü yeni bir yasal çerçeve oluşturması ve ‘lisans’ sistemini başlatması.

AMF’deki Fintech, Yenilik ve Rekabetçilik biriminde yer alan Doitille Dessertine’e göre AMF’nin “üçüncü çözüm önerisi için iki farklı seçeneği var.” Dessertine:

“Bunlardan ilki yeni düzenlemeleri zorunlu hale getirmek. Eğer böyle bir şey yaparsak ilgili kuruluşlardan resmi bir onay almayı başaramayan projeler Fransa’da faaliyet gösteremezler. İkinci seçeneğimiz bu lisansları tercihe bağlı tutmak ki bu durumda resmi onay almak isteyen ve önceden belirtilecek olan gerekliliklere uyum sağlayan herkes onay alabilecek.”

AMF bu üç seçenek arasından hangisini seçeceğine tek başına karar vermiyor ve halkın da görüşünü alıyor. Yaptığı araştırmaları halkla paylaşan kuruluş, halkın tepkisini de alıyor. AMF tarafından yayınlanan araştırmalara epey cevap geldi ve insanların büyük çoğunluğunun tamamen ICO’lara özgü bir yasal çerçeve oluşturulması istediği görüldü.

Halkın tepkisinin de ölçülmesiyle birlikte artık son söz Fransız Hazinesi’nde kalıyor.

Fintech Futures tarafından yapılan habere göre Hazine, belli başlı kriterlere uyan projelerin alabileceği bir lisans oluşturulacağı bilgisini doğruladı.

Ancak Hazine, lisans almanın ‘başarıyı’ garantilemeyeceğini de vurguluyor ve lisans alan projelerin direkt ‘başarılı’ hale gelmeyeceklerini belirtiyor.

Hazine ayrıca lisans üzerinden iş yapan proje sahiplerinin taslağını hazırlama görevinin AMF’de olacağını, AMF’nin bu taslağı düzenli olarak güncelleyeceğini söylüyor.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment