Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiliz İki Ekonomist Bitcoin’in “Denge Fiyatı”nı Keşfetti

İki ekonomist, merkezi olmayan finansal ağlarda bitcoin ve diğer varlıkları fiyatlandırmak için bir model geliştirdi.

Londra’daki Imperial College Business School’da finans profesörleri olan Emiliano Pagnotta ve Andrea Buraschi, bitcoin ve ethereum’u içeren, işin kanıtına (PoW) dayanan ağlar için teorik bir yapı önerdiler. Araştırma, bu yıl 21 Mart’ta tamamlandı.

Analizleri, iki ana değişkene odaklanıyor: Talep tarafını temsil eden kullanıcı sayısı ve madenciler tarafından sağlanan, tedarik tarafını temsil eden hashrate.

Yazarlar, merkezi olmayan finansal ağlarda, farklı olarak token’lerin “aynı anda iki fonksiyona hizmet ettiğini” belirtiyorlar. Bir varlık olarak işlev görmenin yanı sıra, madencileri ağı korumaya teşvik ediyorlar. Öyleyse, token’ın denge fiyatı, “tüketiciler ve madenciler arasındaki etkileşimi karakterize eden sabit bir nokta” problemini çözebilir.

Makalede bunun herhangi bir koşulda iki şekilde çözülebileceği yazıyor ve bunlardan biri “0(sıfır) dolar” olarak belirtiliyor. Buraschi ve Pagnotta şöyle diyor:

“Gerçekten de, eğer bitcoin fiyatı sıfır olsaydı, madenciler ağa herhangi bir kaynak sağlamayacaklardı ve ağın güveni sıfırlanacaktı. Tüketiciler sistemden faydalanmayacaklar ve bitcoin için değer arttıran, pozitif bir fiyat ödemeyeceklerdi.”

Ancak bu modele göre de pozitif bir denge fiyatı var. Bu rakamın ağın işlem gücüne, tahmin edilen “gelecekteki ağ kullanıcıları”nın sayısına ve kullanıcıların ağın sansüre karşı gösterebileceği direnişe verdiği değere bağlı olduğunu iddia ediyorlar.

Bu çerçeve, bitcoin’in fiyatındaki bazı yeni düzenlemelere ışık tutuyor. Pagnotta ve Buraschi’nin modeline göre, Çin’deki düzenleyici değişiklikler, İngiltere’deki bu tarz değişikliklerden daha önemli olacak. Her iki ülke de benzer sayıda bitcoin kullanıcısına sahip, ancak Çin’in daha fazla madencisi var – bu da sıkı önlemlerin toplam işlem gücünde ve dolayısıyla fiyat üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olacağı anlamına geliyor.

Yazarların dikkate almadığı faktörlerden biriyse, 2017 yılında bitcoin fiyatını herhangi bir diğer gelişmeden daha fazla etkileyen “saf spekülatif gelişmeler”.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment