Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekran Kartı Üreticisi AMD Kripto Para Madenciliği Sayesinde Beklenmedik Bir Büyüme Göstermekte

Dünyaca ünlü ekran kartı ve işlemci üreticisi Advanced Micro Devices Inc. (AMD), kripto para madencileri ve oyuncuların artan talebi sayesinde gelirlerinde ve hisselerinde gerçekleşen artışı açıkladı. CNBC’nin yapmış olduğu habere göre şirket geçtiğimiz çeyrek itibari ile tahmin edilmekte olan gelir oranını geçmiş bulunmakta. Hatta şirketin hisseleri dün yalnızca birkaç saat içinde gerçekleşen işlemler sonucunda %9‘luk bir artış göstermiş bulunmakta.

AMD’nin Finans ve Mali İşler müdürü (CFO) Devinder Kumar yapmış olduğu bir açıklamada:

“İlk çeyrekte gerçekleştirmiş olduğumuzu finansal büyümenin en büyük nedeni Radeon ve Ryzen ürünlerimizin piyasada görmüş olduğu talebin yanı sıra yeni çıkarmış olduğumuz EPYC ürünlerimizin sağlamış olduğu katkı olmakta.”

AMD’nin Radeon ürün serisi ekran kartlarını kapsarken Ryzen ürün serisi ise göreceli olarak yeni çıkmış olan ve en büyük rakibi olan Intel ile bu alanda yarışmasını sağlayan yeni bir işlemci serisi olmakta. EPYC ürünleri ise AMD’nin diğer büyük şirketler ile ortaklaşa olarak geliştirmiş olduğu dünyanın en güvenli sunucu (server) platformunu kapsamakta.

Kumar aynı zamanda bahsetmiş olduğu gelirin %10′luk kısmının kripto para madencileri tarafından sağlandığından da bahsetmişti. Şirketin asıl hedef kitlesi oyuncular olmasına rağmen kripto para madenciliği ile ilgilenen müşterileri konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamakta. Geçtiğimiz iki yıl boyunca AMD’nin hisseleri %250 artmış bulunmakta ve ekran kartları Bitcoin ve Ethereum madencileri arasında yayılarak ün kazanmış olmakta.

Geçtiğimiz Şubat ayında AMD yaptığı açıklamada ekran kartlarının tükenmesi nedeniyle ekran kartı üretimini arttıracağını duyurmuştu. Benzer bir şekilde bir başka ekran kartı üreticisi olan Nvidia‘da benzer bir sorunla karşılaşmıştı. Ocak ayının başında GeForce serisi ekran kartlarının artan kripto para madenciliği talebi nedeniyle tükendiğini belirtmişti. Şirket yapmış olduğu açıklamada:

“Nvidia olarak önceliğimiz her zaman oyuncular olmaktadır. Bu sebeple GeForce ürün serimiz hakkında alacağımız her karar asıl müşterilerimizin memnuniyetini sağlamak için olacaktır.”

Günümüzde birçok şirket kripto para madenciliği için Application Specific Integrated Circuit (ASIC) yani belirli bir uygulamayı ve işlemi gerçekleştirmeye yönelik özel olarak kodlanmış olan işlemcilerin üretimine yoğunlaşmış durumda. Geçtiğimiz ay madencilik ekipmanları geliştiricisi Bitmain, Ethereum ile uyumlu ASIC madencilik çiplerini geliştirdiğini duyurmuştu. Intel’de benzer bir şekilde Bitcoin madenciliği için geliştirme donanımı için patent başvurusunda bulunmuştu. Bu donanımın amacını ise “bir işlemci çekirdeği ve bu işlemci çekirdeğini bağlı bir donanım geliştirme aleti sayesinde dijital para madenciliği ekipmanlarının donanımlarının geliştirmek” olarak tanımlamıştı. Diğer şirketlerin aksine Intel bu yeni teknolojinin kendi kendine kripto para madenciliği yapan kişilere de fayda sağlayacağının sözünü vermişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment