Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

El Salvador Ekonomi Bakanı Zelaya: Fakir yatıp milyoner uyanamayız

El Salvador Ekonomi Bakanı Alejendro Zelaya, tüm baskılara rağmen Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etme planlarının arkasında duruyor.

Bloomberg haberine göre, ülkenin Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmesine bir yıldan az kalmışken finans dünyasının, El Salvador’u bu hamlesinden vazgeçirme girişimleri işe yaramıyor gibi görünüyor. El Salvador Ekonomi Bakanı Alejandro Zelaya, dijital para biriminin turizm ve yatırım çektiğini ayrıca büyük ölçüde bankaya erişimi olmayan halka finansal hizmet olanağı sunduğunu belirterek hükümetin Bitcoin stratejisini desteklediğini belirtiyor.

Zelaya, Çarşamba günü yaptığı bir röportajda, Bitcoin’in bazı kesimler tarafından henüz anlaşılamadığını fakat Bitcoin’in ekonomide yavaş yavaş zemin kazanacağını ve süreklilik sağlayacağını ifade etti.

Bloomberg’in, Nayib Bukele’nin paylaşımlarından yola çıkılarak yaptığı bilançoya göre, El Salvador ortalama 44.000 dolar ortalama maliyetle 2.381 Bitcoin’i bulunuyor. El Salvador’un maliyetinden yaklaşık %50 daha düşük seyreden mevcut piyasa koşullarında ülkenin zararının 47,6 milyon dolar seviyelerinde olduğu anlamına geliyor.

ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) tarafından yapılan bir anket, El Salvador’daki çoğu işletme ve tüketicinin, mal ve hizmetler için ödeme yaparken hala döviz kullanmayı tercih ettiğini ortaya koyuyor. IMF de El Salvador’un Bitcoin’i tanıma planlarına karşı duran kurumlar arasında yer alıyor. Hükümet, IMF ile 1,3 milyar dolarlık fon için pazarlık yapsa da henüz bir sonuca varılamadığı biliniyor.

El Salvador, Bitcoin yatırımından zarar etmiş ve birçok geleneksel finans kuruluşunu karşısına almış dahi olsa planlarından vazgeçmeyecek gibi duruyor. Ekonomi Bakanı Zelaya konu ile ilgili:

Bir gecede sonuç almayacağımızın farkındayız, fakir yatıp milyoner olarak uyanamayız. Yeni teknolojiler tarafından dijitalleşen iş imkanları da başta insanları korkutsa da şu an hepimiz bunu kanıksamış durumdayız.

açıklamalarını yaptı.

El Salvador, Bitcoin’i devlet olarak tanıma alanında birçok gelişmiş dünya ülkesinden önde ilerliyor. Hükümetin yakın gelecekte 1 milyar dolarlık Bitcoin tahvili ihraç etmek ve Bitcoin şehri kurmak gibi inovatif planları bulunuyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!