Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EOS, Yeni Platformun Açılmasına İki Gün Kala Bug Tespit Yarışması Başlattı, 10 Bin Dolar Ödül Var

EOS’un yeni platforma geçiş sürecinde zaman artık iyice daraldı. Geliştiriciler de, milyonların merakla beklediği bu yeni platformu olabilecek en güvenli ve hazır şekilde teslim edebilmek için çalışmalar yapmaya devam ederken; özellikle sistemdeki bugları ve ölümcül hataları tespit etmek ve düzeltmek için yoğun bir çaba sarf ediliyor. Bu amaçla bir kampanya düzenleyen EOS yönetimi, tespit edilen ve paylaşılan her bir bug için 10 bin dolarlık bir ödeme yapmayı taahhüt ediyor. Bu gelişme bazı otoritelerin takdirini kazanırken; bazıları ise buna şiddetle karşı çıkıyor.

EOS’un Yeni Hamlesi

Geliştiricilerin projelerin güvenliğine dikkat etmesi zaten olağan bir süreç. Özellikle de kripto para ve Blockchain sektöründe bu güvenlik süreçleri çok daha önemli hale geliyor. Bu konuda hamle yapan EOS, hataları tespit edenlere ödül vermeyi amaçlayarak projeyi olabilecek en güvenli forma sokma uğraşında bir adım daha atarak ödül programı getirirken; konuyu Twitter hesabından duyuran Daniel Larimer, şunları söyledi:

”EOSIO ağımızda kritik hataları bulmamızda bize yardım edin. Tespit edilen her bug için 10 bin dolar ödeyeceğiz. Teklif elbette ki değişebilir. Kimlik ve tam bağlılık sözleşmesi de gerekmekte.”

EOS ekibi, bu sayede kodlar işleme girerken kendilerinin de farkında olmadıkları bugları bulup tespit ederek olası saldırılardan korunmayı amaçlıyor. Tespit edilen tüm buglar Block One’a kimlik ibrazı ile yapılacak ve ödül; ancak resmi kimliğini paylaşan geliştiricilere verilecek.

Ayrıca EOS’un sisteminde ciddi bir açık saptandığı ve geçişin erteleneceği yönünde çıkan haberlerin ise gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Problemlerin saptandığı doğrulanırken; buna karşın bu sorunların hemen halledildiği kaydedildi. Özellikle dün çıkan haberler ile baskı altında kalan ekibin, bu son hamle ile biraz daha takdir topladığı aşikar ancak halen bazı sorunların tam olarak giderilmediği haberleri de medyada sıklıkla yer alıyor.

Charlie Lee’den Sert Eleştriler

EOS’un bu yaptığı hamle, herkesi memnun etmezken konuyla ilgili eleştrilerini en net olarak dile getiren isim Litecoin kurucusu Charlie Lee oldu. Lee, EOS’un bu yaptığı hata saptama programını sert ifadelerle eleştirirken; özellikle de önerilen rakamın çok çok düşük olduğunu iddia etti. Block One’ın bir yıl süren ICO’da 4 milyar dolar topladığını hatırlatan Lee, attığı tweette şunları söyledi:

”4 milyar dolar toplayıp daha sonra da açılışa iki gün kala bug tespit yarışması yapıyorlar ve 10 bin dolar ödül veriyorlar. Gerçekten de garip geliyor. EOS ile ilgili son yaşananlar açıkçası kafa karıştırıcı.”

Dahası, Lee’ye ek olarak birçok kişi de bu yarışmanın yapıldığı tarihe eleştriler yağdırdı. EOS mainnet’i sadece iki gün sonra hayata geçecekken, bu kadar kısa bir süre kala böylesi bir yarışma düzenlenmesi, birçok otoritenin ”Bu yarışma, EOS’un yardım çığlığıdır.” yorumlarını yapmasına neden oldu.

Aslında gerçekten de EOS’un yaşadığı son şeyler, bu sorgulanmanın yapılmasını çok doğal kılıyor. Eğer bu haberlerden sonra EOS platformunda güvenlik sorunu kaynaklı bir şey olursa, birçok kişi açıkçası şu anda kullanacağı ifadeleri hazırladı bile.

Şu aşamada yapılacak tek şey, bekleyip işlerin ne yöne gideceğini görmek. Eğer hiçbir bug bulunamazsa, yeni platform açılışı görece daha sakin devam edecek. Ancak bu, elbette ki teknolojinin mükemmel bir şekilde çalışacağı garantisini vermiyor. Önümüzdeki birkaç hafta, bu süreç ile ilgili bize çok önemli bilgiler verecek ve bakalım EOS bu tartışmalı süreci nasıl atlatacak?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment