Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Hard Fork Açıkladı

Bitcoin blockchaininden ayrılan Bitcoin Cash herkesin ilgisini çekerken, Ethereum‘un geleceği bazı kişiler tarafından gözden kaçtı.

Ethereum geliştirici ekibi, bu yıl eylülün sonlarına doğru Metropolis hard fork‘unun gerçekleşeceğini açıkladı.

Yol Haritası

Ethereum, bu yılın başlarında 2017 yol haritasını yayınlamıştı ve böyle bir hard forkun gerçekleşebileceği biliniyordu. Yayınlanan yol haritasına göre ortaya çıkacak yeni sürüm büyük güncellemeler taşıyacak.

Bu yılın hemen hemen başlarında yayınlanan yol haritasına göre böyle bir hard forkun 3 ile 6 ay içinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Eylül ayının sonları ise 6 aylık sürenin dolmasına denk geliyor.

Pek çok kişi bu durumun çok daha erken olmasını bekliyordu. Ancak yine de çok geç kalınmadı.

Beklenen Güncellemeler

Yeni hard fork, beraberinde pek çok önemli güncelleme getirecek.

Öncelikle, ‘zk-SNARKs’ ile birlikte anonimlik seviyesi arttırılacak. Kullanıcılar platform üzerinde artık geçmişe kıyasla daha anonim bir şekilde işlem gerçekleştirebilecek.

İkinci olarak, akıllı kontratlar ve programlama konuları yeni güncelleme ile birlikte çok daha kolay hale gelecek ve şuan programcıların sırtındaki yük epey hafifleyecek.

Üçüncü olarak, kullanıcılar özel anahtarına sahip oldukları adresi kendileri belirleyebilecek. Bu da ağın güvenlik seviyesini arttıracak. Kuantum bilgisayar hacklerine karşı bile.

Son olarak, gelecek güncelleşme ‘Zorluk-bombası’ getirecek. Bu da madenciliği git gide zor hale getirecek.

Bu ‘zorluk-bombası’nın tasarlanma amacı, ağ üzerindeki proof-of-work (PoW) sisteminden proof-of-stake (PoS) sistemine bir geçiş basamağı olması.

Fiyatlar Nasıl Etkilenecek?

Gelecek güncelleme fiyatları arttıracak mı azaltacak mı henüz belli değil. Madencilik yavaşlayacağı için fiyatlar azalabilir.

Ancak, bu güncellemelerin sistemdeki toplam kullanıcı sayısını arttırması bekleniyor. Bu durum da fiyatları arttırabilir.

Ethereum’un 2017 yol haritasında karşımıza çıkacak 2 durak kaldı: Metrepolis ve Serenity. Eylül sonlarında Metropolis ile epey güncelleme göreceğiz gibi. Ondan sonra gelmesi beklenen Serenity’nin de istikrar seviyesini arttırarak, daha büyük yatırımlar getirmesi bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment