Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum İşlemlerinde Uniswap Sonrası Yeni Rekor

Günlük Ethereum işlemlerinin sayısı, Uniswap dalgası ile yeni bir rekora imza attı. Ethereum işlemleri 2018 yılının ilk yarısındaki ICO trendi ile gelen rekoru geçerek, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yeni rekorda baş rollerden birini oynayan UNI token, akıllara “DeFi, ICO gibi bir balon olabilir mi?” sorularını getirdi.

Etherscan verilerine göre, Ethereum ağındaki günlük işlem sayısı dün itibarıyla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,4 milyona ulaştı. Bir önceki rekor 2 sene önce ICO furyası patladığında, 1,34 milyon günlük işlemdi. Şimdiki yeni rekorun en büyük sebeplerinden biri ise DeFi dünyasının en çok rağbet alan projelerinden Uniswap gibi gözüküyor.

ethereum-uniswap
Ethereum ağındaki günlük işlemlerin sayısını gösteren grafik

DeFi Yeni ICO mu?

ICO’nun getirdiği rekoru DeFi’ın aşması, birçok kişinin aklına “DeFi, ikinci bir ICO vakası mı?” gibi düşünceleri getirdi. ICO balonun patlaması ardından, 2018’de piyasada genel bir düşüş trendi gözlemlendi ve Ethereum ağ aktiviteleri de kademeli olarak azalmaya başladı. 2019 yılının ilk aylarında ise günlük yaklaşık 380 bin işlemle de dibe vurdu. Ünlü Bitcoin yatırımcısı ve kripto para traderı Tone Vays geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, DeFi’ya yatırım yapmanın en az ICO’ya yatırım yapmak kadar aptallık olduğunu öne sürdü ve çoğu DeFi platformunun amacının dolandırıcılık olduğunu söyledi.

DeFi Pulse’un verilerine göre, son aylarda oldukça popülerleşen DeFi’ye kilitlenen toplam değer 9 milyar doları bulmuş durumda ve Uniswap’in merkeziyetsiz finans piyasasındaki hakimiyeti %15’i geçti. Büyük beklentilerle çıkan ve anında birçok önemli borsa tarafından listelenen Uniswap’in kendi tokenı UNI, Ethereum’un bu rekoru kırmasında kilit bir rol oynadı.

Yalnızca Günlük İşlemler Değil, Madenci Kazançları da Rekora Koştu

DeFi dünyasına ve daha özele gitmek gerekirse, UNI’ye olan çılgın ilgi ile Ethereum işlem ücretleri de adeta fırladı. Öyle ki, dün Ethereum madencileri yalnızca 1 saat içinde 1 milyon dolara varan bir kazanç elde ettiler. Saatte 938 bin dolara ulaşan madenci kazancı, Ethereum için en yüksek seviyelerden biri konumunda bulunuyor.

Uniswap’in piyasaya sürdüğü ve anında büyük bir ilgi ile karşılaşan UNI token, ağ işlemler ücretlerinde ve madenci kazançlarında yine baş aktörlerden birisi. UNI, yaklaşık 2.8 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 5 dolara varan fiyatı ile, en değerli kripto paralar listesinde ilk 50’ye girmeyi başardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment