Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’un Köken Adresinde 500 Milyon Dolar Birikti

Kripto para ağlarındaki köken blokların kendilerine has bir mazileri ve anlamları var. Bu bloklar yeni bir kripto paranın hayata geldiği anı temsil ediyorlar. Proje büyüdüğünde ise bu köken bloklar, devasa bir ağın yapı taşı olarak görülüyorlar. Ethereum’un köken adresini akılda tutmak pek zor değil: 0x ve 40 adet sıfır. Bu adres aynı zamanda yanlışlıkla 6 milyon $ Ether ve 500 milyon $ değerinde ERC20 tokenları almış bir adres.

Köken Adres Aldıkça Alıyor

Eğer bir kripto para gerçekten çok büyükse ve belli bir anlam ifade ediyorsa insanlar o projenin köken bloğuna saygılarını sunma amacıyla belli miktarda paralar yollayabiliyorlar. Daha önce Koin Bülteni üzerinde paylaştığımız yazıda insanların Satoshi Nakamoto’ya olan saygılarını göstermek için Bitcoin’in köken bloğuna BTC gönderdiklerini söylemiştik. İnsanlar aynı şeyi Ethereum’un kurucusu olan Vitalik Buterin için de yapıyorlar. Yani aslında aynı şeyi yapıyorlar ama farklı nedenlerle. Bitcoin’dekiler Satoshi Nakamoto’ya saygı için köken adrese BTC yollarken Ethereum ağındaki kullanıcılar tamamen hata sonucu Ethereum’un köken adresine para yolluyorlar.

0x0000000000000000000000000000000000000000. Ethereum’un köken adresi bu. Görüldüğü üzere pek karmaşık bir yapısı yok. Adresin basit ve akılda kalıcı olması insanların hata yapmasına yol açıyor. Sahip olduğunuz ERC20 tokenlarının sizi sonsuza dek terk etmeleri için gereken tek şey parmağınızın sıfıra birazcık fazla abanması. Tabii bunun olmasına yol açan şeylerden biri de artık pek olmasa da bazı cüzdanların bu adresi varsayılan adres olarak göstermesiydi. Reddit’teki bir kullanıcının yaşadığı acı şöyle:

“Köken adrese yolladığımız Golem’i geri almamın bir yolu var mı? Tokenlarımı Ethereum cüzdanımdan Ledgar Nano S’ime aktarıyordum ama ‘gönder’ butonuna basmadan önce bir adres girmeyi unuttum. Meğerse Ethereum cüzdanı standart olarak öken adrese aktarım yapıyormuş. Sizin başınıza geldi mi?”

$500 Million Has Been Mistakenly Sent to Ethereum’s Genesis AddressKöken adreste hapsolmuş bazı tokenlar… görsel: news.bitcoin.com

Köken Adres Doymuyor

Aynı acıyı yaşamış başka bir kullanıcı ise tüm birikimini (1,493 ETH) yanlışlıkla bu adrese yolladığını iddia ediyor. Köken adres son üç yılda toplam 750’den fazla işlem aldı ve şu anda değeri 6 milyon $ olan 7,000’den fazla ETH ve değeri 517 milyon $ eden 200’den fazle ERC20 token’ı barındırıyor. Birkaç sene önce söz konusu adrese çoğunlukla Ether geliyordu ve bir seferinde 100 ETH birden gelmişti. Tabii o zaman Ethereum ucuzdu. Ethereum’un büyümesiyle birlikte adrese ERC20 tokenları da gelmeye başladı.

Adres şu anda 33,000 Aeternity, neredeyse yarım milyon BAT, 9.5 milyon Bytom, 750,000 Golem barındırıyor. Hepsini yazamadık.

Bitcoin’in köken adresine gönderilen paralar, adresin yapısı gereği ve Satoshi’nin ortalarda olmaması nedeniyle geri alınamıyorlar ancak Ethereum’da olay böyle değil. Eğer projenin kurucuları bu adresin özel anahtarına hala sahiplerse bu adrese gönderilen paraların otomatik olarak iade edilmesini sağlayacak bir akıllı sözleşme oluşturabilirler. Ancak adresin alışılmışın dışında bir numerelojisi olduğu için bu adres için bir özel anahtar oluşturmanın neredeyse imkansız olduğu söyleniyor. İnsanlar bu adrese yanlışlıkla para göndermeye devam edecekler. Birkaç sene sonra ne kadar olacak merak ediyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment