Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Siyasal Danışma Komitesi Üyesinden Kripto Paralar Lehine Bir Öneri Geldi

Yerel haber ajansı Lie Yun Wang‘in 3 mart günü yapmış olduğu bir haberde, yılda iki kez düzenlenen Çin‘in en üst yasama ve danışma organlarının toplandığı bir toplantıda Çin’in siyasal danışma komitesi üyelerinden biri ulusal kripto para birimi borsası ve diğer düzenleyici sistemlerin yaratılmasına yönelik bir tasarı sundu.

Çin Halkının Siyasi Danışma Konferansı (CPPCC)’nın bir üyesi olan Wang Pengjie‘nin Çin Halk Bankası (PBOC)’na ve Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu (CSRC)’na Blockchain teknolojisinin ve dijital varlık yönetiminin “onaylama sisteminin” yaratılmasının yanı sıra dijital varlıklar ile ticaret platformunun ulusal düzeyde kurulmasını önerdi.

Pengjie’nin bu açıklamaları Çin’in son zamanlarda yabancı borsaların yasaklanmasından başlayan ve Eylül 2017‘de ICO’ların banlanmasına kadar uzanan kripto yasaklamaları zincirinin ardından gelen nadir olumlu haberlerden biri olarak öne çıkmakta.

Pengjie, Çin’in dikkatini Blockchain tabanlı teknolojilere çekmek için yaptığı açıklamada, Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC) ve Litecoin (LTC) gibi dijital varlıkların yükselen toplam piyasa değerlerini göstererek Çin’in en büyük internet sağlayıcı olan Tencent ile karşılaştırarak bu dijital varlıkların toplam piyasa değerinin Tencent’in piyasa değerinin üstüne çıktıklarını belirtti. Ayrıca açıklamasında Güney kore‘nin yapmış olduğu kripto düzenlemelerinden ve ABD Nasdaq borsasının Bitcoin vadeli işlemler ile ticarete izin vermeyi düşünmesinden bahsetti.

Pengjie ayrıca Blockchain’in Çin’in yaratabileceği olası sorunlardan da bahsetti. Bunlardan biri olarak olgun bağımsız fikri mülkiyet hakları eksikliğinin uzun dönemde Çin’in finansal güvenliği için iyi olmayacağını söyledi. İkinci olarak ise kripto para birimlerinin sahip olduğu hukuki statüsünün açık bir şekilde belirtilmediğini ve buna ek olarak kullanıcıların bilgi eksikliğinin suç unsurlarına Blockchain kisvesi altında saklanarak kolayca sahtekarlık yapmasına olanak sağladığını belirtti.

Pengjie‘nin bu sorunlar için sunmuş olduğu olası çözüm yollarından birisi ise daha önceden bahsettiğimiz “onaylama sistemi“nin hayata geçirilmesi. Bu onaylama sistemine ek olarak ise gerçek isimlerin kullanılması sağlanarak sistem güvenliğinin daha da arttırılabileceğini belirtti. Aynı zamanda ise yatırımcıları Blockchain ve sanal para birimleri konusunda eğitmenin de bu sorunları çözmenin en önemli noktalarında biri olduğuna dikkat çekti.

Pengjie aynı zamanda PBOC ve CSRC ile ortaklaşa denetlenen ulusal bir Blockchain dijital varlık ticaret platformunun kurulması konusunda şunları söyledi:

“Bu sayede şirketlerin bağış toplamaları ve bireysel yatırımcıların sermayelerin değerlenmesini sağlamak için resmi bir kanal sağlamış olacağız.”

CSRC geçtiğimiz yıl Kasım ayında Avustralya ile finansal teknoloji işbirliği konusunda bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmanın asıl amacı ise iki ülke arasındaki yenilikçi finansal teknolojilerinin öne çıkarılmasına yardımcı olmak. PBOC ise geçtiğimiz Şubat ayının başlarında ICO’ları ve “borsaya benzer” bütün servisleri kısıtlamasının üzerine bir de yabancı kripto para birimleri borsalarına yasaklama getirmişti. Bunun sonucu olarak ise hepimizin hatırlayacağı Bitcoin’in 2017 Kasım ayından beri ilk olarak 7000$’ın altını görmesine neden olan düşüş yaşanmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment