Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’un Yaratıcısı Vitalik Buterin’den 1 Nisan Şakası

Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin blok ödülü dağıtımlarını değiştiren kripto para ağının sıradaki hard fork’una yeni bir para değerinin çıkarılmasını öneren resmi bir teklifte bulundu.

Vitalik’in 120 Milyon ETH Hardcap Önerisi

Açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen depolama servisi GitHub’a göre, Buterin’in argümanı en yüksek ETH arzını 120.204.432 seviyesinde kapatarak Ethetereum’un enflasyon oranını yavaş yavaş azaltmak üzerine oldu; bu asıl satışta satılan ether sayısının tam olarak iki katına denk geliyor.

Buterin’in açıklamaları şu şekilde:

En geniş ve muhtemel şartlar altında platformun sürdürülebilir ekonomisini garanti altına almak için, Proof-of-Work (PoS) madencilerine yeni koinlerin çıkarılmasının artık eşitsiz koin dağıtımını desteklemek ya da herhangi bir başka politika hedefi için etkili bir yol olmadığını da göz önünde bulundurarak, ETH’nin toplam miktarı için bir hard cap yapılması konusunda anlaşacağımızı umuyorum.

Önerinin 1 Nisan’da yapılmış olması ise birçok okuyucunun “Öneri 1 Nisan şakası mı?” sorusunu sormasına neden oldu; diğer taraftan bazı okuyucular zaten tarihten bağımsız bu önerinin gerçekliğini sorgulamaya başlamıştı bile.

Buterin’in Pazartesi günü yaptığı açıklamalardan sonra önerinin gerçekten 1 Nisan şakası olduğu anlaşıldı. Attığı tweet ile Buterin, bu şakanın amacının “insanların önerinin ayrıntılarını tartışmak yerine bunun gerçek bir öneri olup olmadığını tartışmalarını görmek” olduğunu belirtiyor.

Bir sonraki tweetinde ise öneri şakadan da yapılmış olsa gerçek bir öneri de olsa, konuya dair savunulan görüşlerin kendi gerçeklikleri içinde değerlendirilmesi gerektiklerini söylüyor.

Buterin ardından “sabit arzın” dikkate alınması gereken bir öneri olduğunu ekliyor. Çünkü Ethereum’un Proof-of-Stake, PoS (bir kripto para altyapı algortiması) iş birliği olan bir algoritmaya intikali eninde sonunda Proof-of-Work, PoW madenciliğini ortadan kaldıracak ve protokolün ödülleri yeni koinler yaratmadan dağıtmasına izin verecektir.

Buterin ekliyor:

Kripto paralar yeni koinlerin piyasaya sürülme sürecinde eşitsizliğin önüne geçilmesini sağlayabilir, ancak herhangi bir paranın süper enflasyonist olmasının değil.

Ethereum’un Yaratıcısının Tek Şakası Değildi

Buterin’in bu şakası belli ki Pazar günü yaptığı tek şaka değildi. Ethereum Foundation blog sayfasındaki yazıya göre Ethereum’un yaratıcısı, ismi World Trade Francs (Dünya Ticaret Frangı) olacak “resmi bir Ethereum stablecoin” çıkarılması önerisinde bulundu.

Bu önerinin GitHub’ta yayınlanana kıyasla bir şaka olduğu daha açık olsa da, çoğu kişinin gözden kaçırdığı daha üstü kapalı ayrıntılar içeriyordu. Buterin’in açıklamalarına göre paylaşımın %20’si blockchain platformu Tron’un websitesinden intihal, bunun Tron’un resmi raporlarının başka projelerden intihal içerdiğine dair suçlamalara ithafen yapılan bir şaka olduğu ise aşikar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment