Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Europol Kripto Para ile Kara Para Aklayan 20 Kişiyi Tutukladı

Europol tarafından 15 Ekim’de yayınlanan yazıda, kripto para ile kara para aklama işlemi gerçekleştiren QQAAZZ suç örgütüyle çalıştığından şüphelenilen 20 kişinin tutuklandığı duyuruldu. 16 ülkeyle ortak yürütülen kripto para ile kara para aklama operasyonunun başarı ile tamamlandığı belirtildi.

Europol (Avrupa Polis Teşkilatı), internet sitesinde yayınladığı yazıda, kripto para ile kara para aklayan QQAAZZ suç örgütünden olduğu düşünülen 20 kişinin tutuklandığını duyurdu. 15 Ekim’de yayınlanan yazıda, 2BaGoldMule adı verilen operasyona 16 ülkeden kolluk kuvvetlerinin katıldığı ve operasyonun başarı ile tamamlandığı belirtildi.

QQAAZZ suç örgütü, 2016 yılından bu yana siber suçlular için milyonlarca euro aklamakla suçlanıyor. Polonya ve Bulgaristan merkezli paravan şirketler ve kripto paraları kullanarak kara para akladığı iddia edilen örgüte yönelik yapılan operasyonda birçok ülkede hareketlilik yaşandı. Operasyon kapsamında İngiltere, İspanya, İtalya, Letonya ve Bulgaristan’da yaklaşık kırk eve baskın düzenlendi. Bulgaristan’da bir evde Bitcoin madenciliği ekipmanları ele geçirildi.

Yeni Zelanda’da da yürütülen operasyonda, suçlular için iki milyon dolardan fazla parayı aklamak için kripto para kullanan bir kişi tutuklandı. Tutuklanan adamın Lamborghini ve Mercedes gibi lüks araçlar satın alarak fonları akladığı öğrenildi.

Düzinelerce Paravan Şirket Oluşturuldu

Çoğunlukla Letonya, Gürcistan, Bulgaristan, Romanya ve Belçika ülkelerinde bulunan üyelerden oluşan QQAAZZ örgüt ağı, insanların hesaplarından çalınan paraların aklanması için dünyanın her yanından finans kuruluşlarında düzinelerce kurumsal ve kişisel banka hesabı açtı. Açıklamaya göre, bu paravan şirketler ve hesaplarla kara para işlemini gerçekleştiren örgüt, fonların kaynağını gizlemek için de paraları kripto paralara dönüştürerek kara para aklama işlemini gerçekleştirdi.

Yapılan işlemlerden %50’ye varan oranlarda komisyon alan QQAAZZ örgütü, reklamını yapmak için siber suçluların suç ortağı aramak ya da ilan vermek için bir araya geldiği, Rusça konuşulan siber suç forumlarını kullanmaktaydı. Örgütün müşterileri arasında Dridex, Trickbot, GozNym gibi kötü amaçlı yazılımların arkasındaki suç örgütleri de bulunmaktaydı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!