Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Facebook Kripto Parasının İsmini Değiştirdi: Diem

Sosyal medya devi Facebook geçen yıl tanıttığı Libra adlı kripto para projesinin ismini Latincede “gün” anlamına gelen Diem kelimesiyle değiştirdi. Başlangıç aşamasında ABD Doları ile desteklenmesi beklenen bu stablecoin projesinin Ocak 2021’de kullanıma sunulması bekleniyor.

Facebook, Haziran 2019’da Libra adı altında tanıttığı kripto para projesi için radikal bir değişikliğe gitti. Aralarında Facebook’un yanı sıra Spotify, Uber gibi isimlerin bulunduğu toplamda 27 farklı şirket tarafından geliştirilen bu kripto para projesinin isminin Diem olarak güncellendiği belirtildi. Facebook Libra bünyesinde geliştirdiği Calibra projesinin ismini de Novi olarak değiştirmişti.

Ocak 2021’de Diem ile buluşacağız

Facebook bu projeyi ilk tanıttığında ABD’li ve Avrupalı birçok regülatörden tepki gördü. Yasal sorunlarla karşılaşan Facebook, kendisini Haziran 2019’da tanıttığı Libra projesinden birçok farklı yönden soyutlamak durumunda kaldı.

Şirketin bugünkü basın duyurusuna göre Libra projesi için bugün bir radikal karar daha alındı. Libra ismiyle tanıtılan ve pazarlanan bu projenin bundan böyle Diem olarak tanıtılacağı açıklandı. Yeni adıyla Diem projesinin CEO’su olan Stuart Dewey, son aylarda Facebook’tan uzaklaşmış olmalarının ve aldıkları bu radikal kararların olumlu sonuç vermeye başladığını açıkladı. CoinDesk’e konuşan Dewey şu ifadeleri kullandı:

Artık gitgide daha özerk bir kuruluş haline gelmeye başladık ve bence regülatörler bu durumdan hoşnutlar. Regülatörler bizim gibi kuruluşların kendi kararlarını kendi başlarına alabilecek kadar güçlü olmasını bekliyor ve bu kuruluşları yöneten kişilerin işinin ehli isimler olmalarını istiyorlar. Libra projesinin ismini Diem olarak değiştirmemizin sebeplerinden biri de budur.”

Projenin ismi global regülasyonlar yüzünden değişti

Ocak 2021’de ABD Doları’na endekslenmiş şekilde çıkarılması planlanan bu stablecoin projesi şimdilik İsviçre’deki finans regülatörünün onayını bekliyor. Dewey tarafından yapılan açıklamalara göre ise yöneticiler yalnızca İsviçre’deki regülasyonları değil global regülasyonları da baz alıyorlar.

Dewey Diem adlı coini geliştirirken uluslararası yasaları baz aldıklarını ve projenin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) standartları ile uyumlu olacağını söyledi. Dewey tüketici haklarıyla ilişkili diğer yasalara da bağlı kalındığını belirtti.

Projenin yasal boyutundan bahseden Dewey, isim değişikliğine gidilmesinin sebeplerinden birinin bu olduğunu vurguladı. Regülatörlerin Libra ismine karşı ön yargılı davranmaya başladığından bahseden Dewey şunları söyledi:

“Projenin ismini niye değiştirdik onu açıklayalım… Bunun başlıca sebeplerinden biri projenin önceki halinin Dünya genelindeki regülatörler tarafından farklı bir şekilde algılanmaya başlamış olmasıydı. Alınan karar ürünümüze radikal bir değişiklik getirdi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!