Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS: Facebook’un Kripto Parası Bankalar İçin Tehlikeli

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) kısa süre önce Facebook’un geliştirdiği Libra adlı kripto para projesiyle ilgili bazı açıklamalar yaparak bu proje hakkında uyarıda bulundu.

Dünya genelindeki tüm bankaların bankası olarak değerlendirilen Uluslararası Ödemeler Bankası, geçtiğimiz gün içerisinde yeni bir rapor yayınladı. BIS bu raporunda Facebook, Amazon ve Google gibi büyük çaplı şirketlerin olası projeleriyle ilgili bazı değerlendirmeler yapıyor.

BIS tarafından yapılan açıklamalara göre bu şirketler, sahip oldukları devasa kullanıcı kitlesi sayesinde bankacılık sektöründe çok rahat bir şekilde “dominant hale” gelebilirler. BIS, bu şirketlerin bankacılık sektörüne girmeleri halinde “finansal kapsama oranının artacağını” ancak bununla birlikte finansal istikrarın da tehlikeye gireceğini düşünüyor.

Bunların yanı sıra veri güvenliğinin ve rekabetin de tehlike altına gireceğini düşünen Uluslararası Ödemeler Bankası, bunları gerekçe göstererek Dünya genelindeki regülatörlere bir çağrıda bulunuyor. BIS’e göre regülatörler, büyük teknoloji bankaları ile bankaların adil bir şekilde rekabet edecekleri bir ortam hazırlamalılar. BIS tarafından yayınlanan açıklamalardan bir kesit şu şekilde:

“Buradaki hedefimiz finans sektörüne giren dev teknoloji şirketlerinden olabildiğince faydalanmak, bu durumun oluşturduğu riskleri de minimize etmektir. Dev teknoloji şirketlerinin projeleri genellikle regülatörlerin yetkilerini ve coğrafi sınırları aştığı için hem milli hem de uluslararası bir işbirliğine ihtiyaç var.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment