Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Faiz Değiştirmedi, Bitcoin Fiyatı Nasıl Etkilendi?

Fed Başkanı Jerome Powell bugünkü toplantı sonrasında faiz oranını değiştirmediklerini açıkladı. Bitcoin fiyatı Fed tarafından açıklanan faiz kararının ardından yeniden 11,000 dolar seviyesinin üstüne çıktı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bugün birkaç hafta aranın ardından bir araya geldi. Toplantıda Fed’in para ve genel olarak ekonomi politikaları masaya yatırıldı. Fed Başkanı Jerome Powell toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında alınan kararları açıkladı.

Faiz Oranını Değiştirmedi

Fed Başkanı Jerome Powell merkez bankasının faiz oranını değiştirmediğini ve %0-%0.25’lik faiz hedefinin korunacağını açıkladı. Ekonomi uzmanları Fed’in faiz politikasında 2023 yılına kadar bir değişikliğe gitmeyeceğini öngörmekteler.

FOMC üyeleri enflasyon hedefine yönelik de bir bilgi paylaşıp %2’lik enflasyon hedefinin değişmediğini belirttiler. Geçtiğimiz yıllarda alınan enflasyon oranının bu seviyenin altında kaldığını hatırlatan yetkililer Fed’in enflasyon oranındaki artışa önümüzdeki yıllarda da müsaade edebileceğini açıkladılar.

GSYİH Beklentileri Ne Yönde?

Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) ile ilgili de açıklama yapıldı. Komite toplantı sırasında bu yılki GSYİH beklentisini %3.7 oranında düşürme kararı aldı. FOMC haziran ayında GSYİH beklentisini %6.5 oranında düşürmüştü. Bu seferki toplantıda %3.7’lik bir oranın açıklanmış olması beklentilerin olumlu yönde değiştiğini göstermekte. Ancak FOMC 2021 yılı GSYİH’sinde artık %4’lük değil %5’lik; 2022 yılı GSYİH’sinde ise %3’lük değil %3.5’lik düşüş bekliyor.

Bitcoin Fiyatı Nasıl Etkilendi?

Fed Başkanı tarafından açıklanan faiz kararı Bitcoin fiyatı üstünde olumlu etkiler bıraktı. Gün boyunca 11,000 dolar seviyesini zorlayan Bitcoin fiyatı an itibarıyla 11,000 doların üstünde. Aşağıdaki grafikte de görülebileceği üzere Bitcoin tam 21:00 sularında, yani Fed Başkanı’nın açıklamalarını yapmaya başladığı sıralarda yükselmeye başladı.

bitcoin-fiyati-16-eylul
Günlük Bitcoin grafiği, TradingView

Bu sırada Bitcoin analistleri fiyatın ilerleyen süreçte yükselmeye devam edebileceğini düşünmekteler. Willy Woo gibi analistler Bitcoin’in 128 günlük hareketli ortalamasına bakarak geleceğe yönelik olumlu tahminlerde bulundular.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment