Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Filipinli Senatör Kripto Para Suçları ile İlgili Yasayı Çabucak Kabul Ettirmek İstiyor

Filipinli bir yetkili, kripto paraları içeren suçlar hakkındaki ceza yasalarının kabul edilme sürecini hızlandırmanın yollarını arıyor.

Leila M. de Lima adındaki Filipinli muhalefet partisi senatörü, pazartesi günü meclisteki iş arkadaşlarına daha önce sunduğu kripto para ile ilgili suçların şimdikinden daha üst bir seviyeye arttırılması hakkındaki yasa teklifinin ”hızlandırılması” hakkında baskı yaptı.

Daha önce yayımladığımız haberde de görülebileceği üzere, politikacı ilk hamlesini, gizlilik sağlayan kripto para birimi özellikleri yüzünden artan suçla mücadele zorlukları yüzünden SB 1694 yasa tasarısı ile Mart ayında yapmıştı.

De Lima’nın en son hamlesi olarak bilinen bu yasanın kabulünün biraz daha hızlandırılması teklifi, Filipinler’deki 900 milyon pezoluk (yaklaşık 50 milyon dolar) son bitcoin sahtekarlığı olayının ardından daha da hız kazandı.

Filipinler Ulusal Polisinin 10 Nisan’da yaptığı açıklamaya göre, örgütün şüpheli organizatörleri olarak görülen Arnel Ordonia ve eşi Leonady Ordonio, yatırımcıları dolandırmak suçlamaları yüzünden tutuklandı.

De Lima dava hakkında şunları söyledi:

”Bir grup ne kadar büyük veya ne kadar küçük olursa olsun, aynı ceza hepsine verilmeli. İnsanların alın teriyle kazandıkları paraları çaldıktan sonra kaçmak asla bu kadar kolay olmamalı.”

Bu amaç için, senatör, parlamentoyu daha önce sunduğu ikinci bir yasa tasarısını(no. 959) hızlı bir şekilde geçirmesi için zorluyor. Bu kanun, eğer kabul edilirse, bir suçun ”sendikal/örgütsel suç” (syndicated estafa) sayılabilmesi için önceden 5 olan suçlu sayısını 2’ye indirmeyi amaçlıyor.

Filipinler’deki güncel yasa kapsamında, bir suçun örgütsel suç kabul edilmesi için 5’ten daha fazla birey gerekiyor ve suçlu bulunmaları halinde ömür boyu hapis veya idam cezasına çarptırılıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment