Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX Kurucusu SBF İflas Başvurusunda Bulunduğu İçin Pişman: CZ Kahraman Oldu

İflas eden FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried (SBF) iflas başvurusunda bulunduğu için pişman olduğunu ve regülatörlerin işleri berbat ettiğini söyledi.

Sam Bankman-Fried 16 Kasım tarihinde Vox’a verdiği bir röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu. İflas başvurusunda bulunduğu için çok pişman olduğunu belirten kurucu ayrıca kısa süre öncesine dek dünyanın en büyük fon toplayıcılarından biriyken şimdi bir enkaza döndüğünü dile getirdi. Muhtemelen iflas başvurusunda bulunmasa her şeyi %70 oranında düzeltmiş olabileceğini ifade eden SBF, dava hakkında “Dava açtım ve sorumlular utançtan her şeyi yok etmeye çalışıyor.” dedi. Ayrıca artık 8 milyar doları toplamak için 2 haftası olduğunun altını çizdi.

Öte yandan FTX’in yeni CEO’su ve Yeniden Yapılandırma Başkanı Jhon Ray 16 Kasım tarihinde yaptığı bir açıklamada, SBF’in FTX’te devam eden herhangi bir rolü olmadığını ve açıklamalarının FTX’i temsil etmediğini halka hatırlattı. Uzmanlar, fonun bulunması halinde bile iflastan dönülmesi için FTX alacaklıları ile mücadele ve iflas mahkemesinin onayının gerekeceğini bildirdi.

Röportajda SBF, kullanıcıların fonlarını kullanıp kullanmadıklarını sorusuna fonların kullanıldığını fakat sanılandan daha komplike ve organik bir yol izlendiğini belirtti. Kurucu, bu işlemi diğer birçok borsanın da yaptığını ifade etti. Kullanıcı fonlarını riske atan tarafın Alameda olduğunu iddia eden SBF, Alameda’nın onlara verilen borcu geri ödeyebilmek için yeterli teminatı olduğunu düşündüğünü söyledi. Her şeye yeniden başlayabilse Alameda’yı FTX’ten ayıracağını dile getirdi.

Kurucunun en dikkat çekici açıklamalarından biri de Binance CEO’su Changpeng Zhao’ya (CZ) yönelttiği eleştiri oldu. CZ’nin şu an kahraman olarak lanse edildiğini söyleyen SBF, CZ’nin ahlaklı olduğu için mi yoksa daha büyük bilançoya sahip olduğu için mi batmadığı üzerine kafa yorulması gerektiğini öne sürdü.

SBF ayrıca geçtiğimiz günlerde borsadan çıkarılan yaklaşık 600 milyon dolar değerinde varlığın ise bir siber saldırı olduğunu doğruladı. Kurucu durumun eski bir çalışanın bilgisayarındaki kötü amaçlı bir yazılımdan kaynaklandığını öne sürdü.

SBF röportajın yayınlanmasından ardından sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı açıklamada, regülatör olmanın çok zor olduğunu sürekli değişen piyasaya ayak uydurmak zorunda olduklarını belirtti. Ayrıca yatırımcıların, regülatörlerin müşterileri korurken özgürlüğe izin verdiği düzenleyici çerçeveleri hak ettiğinin altını çizdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!