Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX’den Bir Altcoin Projesine Dava: Milyonlarca Doları Geri İstiyor!

İflas eden kripto para borsası FTX, ağlar arası işlem protokolü LayerZero’nun usulsüz işlem yaptığı iddia etti ve milyonlarca dolar değerinde yatırımın geri alınması için dava açtı.

FTX 8 Eylül tarihinde Delaware Bölge Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda LayerZero’ya, kurucu ortağı Ari Litan’a ve Litan’a ait bir diğer şirket olan Skip & Goose’a dava açtı. Borsanın iflasından kısa bir süre önce çekilen fonların geri verilmesini talep eden davada, ilgili tutarın 40 milyon doların üzerinde olduğu belirtildi.

Dava, yapılan bir dizi anlaşmanın ve transfer edilen fonların geri iadesini içerdi. FTX ilk olarak yatırım kolu Alameda ve LayerZero arasındaki bir hisse geri alım anlaşmasına değindi. Bu anlaşmaya göre LayerZero, Şubat 2022 tarihinde %8 faizle Alameda’ya verdiği 45 milyon dolarlık borcu sildi ve karşılığında şirkete sattığı güncel değerleme ile 150 milyon dolar eden %5’lik hissesini geri aldı.

Yine başka bir anlaşmada ise LayerZero’nun bu yılın başlarında Alameda’ya 25 milyon dolara sattığı 100 milyon dolarlık Stargate Finance’i (STG), 10 milyon dolara geri almasına karar verilmişti. Ancak bu anlaşma henüz uygulamaya koyulamamıştı. FTX her iki anlaşmanın da iflas kanunu uyarınca geçerli sayılamayacağını iddia etti.

Bunların yanı sıra Bölüm 11 iflas kanunları kapsamında, bir şirketten iflastan önceki son 90 günde yapılan ödemelerin geri iadesini talep etme hakkı doğrultusunda davalıların borsadan yaptığı çekimler de geri istendi.

Bu çekimler LayerZero için 21 milyon dolar, kurucu ortak Litan için 13 milyon dolar ve Litan’ın şirketi Skip & Goose için 6,5 milyon dolar olarak belirlendi.

FTX davada, LayerZero’nun Alameda tarafında bir likidite krizi yaşandığını bildiğini söyledi ve İddialara göre LayerZero bu bilgiyi istismar ederek acil bir satış anlaşmasına gitti. FTX ayrıca Alameda ve LayerZero arasında yakın bir iş ilişkisi olduğuna da değindi. Borsa, LayerZero’nun kayrılmış olabileceğini ima etti.

LayerZero CEO’sundan tepki

FTX iddialarına karşı LayerZero CEO’su Bryan Pellegrino resmi sosyal medya hesabı üzerinden çeşitli açıklamalarda bulundu. CEO, geçmişte FTX tarafı ile hisse devir anlaşmasına dair çeşitli görüşme taleplerinde bulunduklarını ancak bir sonuca varamadıklarını söyledi. Pellegrino bu kapsamda, davanın art niyetli gözüktüğünü yalnızca yasal ücretleri şişirmek için düzenlenmiş izlenimi yarattığını öne sürdü.

Para çekme işlemlerine dair herhangi bir bilgi istismar vakasının bulunmadığını çünkü FTX’in iflasa gittiği ayda dahi kişisel olarak ilgili kuruluşlara milyonlarca dolar yatırım yaptığını dile getiren CEO, çekme işlemlerinin rutin harcamaların finanse edilmesi için yapıldığını belirtti.

Pellegrino ayrıca davada kullanılan muhasebe yöntemlerinin hesaplama açısından büyük sıkıntılar barındırdığını ve manipülasyon için özellikle çarpıtıldığını ima etti:

Bu hesap, onları bu hala sokan Sam Bankman-Fried’ın (FTX kurucusu) muhasebesinden bile daha kötü.

FTX iflas davası kapsamında, müşteri varlıklarının iadesi için birçok şirket ve tarafa dava açmaya devam ediyor. Geçtiğimiz temmuz ayında da FTX, 1 milyar dolarlık şüpheli bir işlemle ilgili borsanın eski üst düzey yetkililerine dava açmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!