Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Garanti Yatırım Yetkilisinden Bitcoin ve Ethereum Açıklaması

Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleriyle ilgili yaptığı açıklamalarda onların ‘para’ olup olmadığı tartışmasını gündeme getirdi. Bunların değeri konusunda bir belirsizlik olduğuna dikkat çeken Cömert, kısıtlı veriler üstünden ‘Bitcoin 100 bin dolar olacak’ demenin anlamlı olmayacağını söyledi.

Dünya Gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert kripto paraların nasıl değerlendirildiği ile ilgili bazı yorumlar yaptı. Türkiye’deki kripto para borsalarının günlük toplam hacmi 1 milyar doları aşmış ve global düzeyde yeni bir hacim rekoru kırılmışken; bunların ‘para’ olup olmadığı tartışmaya açıldı.

‘Yemek siparişini Bitcoin ile ödeyen duymadım’

Garanti Yatırım Koordinatörü Cömert, paranın üç temel işlevinin olduğunu söyleyip bunları şöyle sıraladı:

  • Değişim aracı olmak,
  • Hesap birimi ya da değer ölçüsü olmak,
  • Değer saklama aracı olmak.

Cömert bunun ardından kripto paraların para olup olmadığı konusunu gündeme getirip; “Eve verdiği yemek siparişini Bitcoin ile ödeyen duymadım.” dedi ve onun bir değişim aracı olmadığını dile getirdi. Bunun ardından Ethereum’dan bahseden uzman isim, “Malımızın ya da hizmetimizin ederini Ethereum cinsinden de belirlemiyoruz, akıllı fiyatını 1.19 ETH olarak görmedik daha.” dedi.

Değer saklama aracı olabilir mi?

Kripto paraların ilk iki maddeye uymadığını söyleyen Cömert, bunların “değer saklama aracı” olarak görülüp görülemeyeceğine değindi. Cömert, “Bugün tasarrufunu bu varlıklarda tutan ciddi bir kitle var, diğer iki madde sıkıntılı olsa da buna diyecek bir şey yok.” yorumunda bulundu.

Cömert, yalnızca bu özelliğe bakarak fiyat tahmininde bulunmanın doğru olmayacağını açıkladı. Cömert şunları söyledi:

“(Değer saklama aracı olmasına) bakarak mesela Bitcoin 100.000 dolar olacak demek anlamlı değil. Zira bu varlık sınıfını nasıl değerlememiz gerektiği konusunda ‘arz ile talebin kesiştiği nokta’ dışında bir yöntem yok.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!