Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Genesis İflas Başvurusunda Bulundu: Sektör Devlerine 3,5 Milyardan Fazla Borç

Kripto para piyasasının dev yatırımcısı Digital Currency Group’un (DCG) alt şirketi kripto kredi platformu Genesis iflasa karşı korunma başvurusunda bulundu.

Uzun zamandır finansal krizle boğuşan Genesis, New York Güney Bölgesi ABD İflas Mahkemesine 11. bölüm iflas koruması için başvuruda bulundu. Yapılan mahkeme başvurusunda, 100 binden fazla alacaklı ve 1 milyar ila 10 milyar dolar arasında yükümlülük olabileceği beyan edildi.

Gemini yöneticilerinden Cameron Winklevoss, başvurunun açıklanmasından kısa bir süre sonra attığı tweet’te alacaklılara seslendi ve iflasın “varlıklarınızı geri alabilmemiz için çok önemli bir adım” olduğunu söyledi.

Özellikle FTX’in iflasından ciddi şekilde yara alan borsa, Gemini Earn programından para çekme işlemlerini 16 Kasım’da durdurmuştu. O günden beri finansman arayışında olan şirket, süreç içerisinde nakit akışını sağlamak için birçok yere başvursa da istediği likiditeyi sağlayamadı.

Yaşanan bu olayların ardından önce Gemini Earn müşterileri, hem Genesis’e hem de Digital Currency Group’a karşı toplu dava başlattı. Çok geçmeden buna benzer bir hamle de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) geldi ve düzenleyici kurum Genesis’i kayıt dışı menkul kıymet satışı ile suçlayarak dava başlattı.

En Büyük 50 Alacaklıları Arasında Büyük Şirketler Var

Genesis’in alacaklılarına karşı borcu resmi olarak henüz teyit edilmemiş olsa da en büyük 50 alacaklıya karşı toplam borç 3,5 milyar doları aşıyor. İç içe geçmiş bu “borç zincirinin” önemli bir parçasını Gemini Earn müşterileri oluşturuyor. Mahkeme kaynaklarına göre Genesis’in  “Earn” müşterilerine 765 milyon dolar, kripto fonu Mirana’ya 151,5 milyon dolar, Babel Finance’in arkasındaki ekip MoonAlpha Finance’e 150 milyon dolar ve VanEck’in bir fonuna 53 milyon dolar borcu bulunuyor.

Diğer en büyük alacaklıları arasındaki büyük şirketler ise şu şekilde:

  • Kripto hedge fonu Coincident: 112,2 milyon dolar
  • DeFi protokolü Donut: 78 milyon dolar
  • Decentraland (MANA): 55 milyon dolar
  • Kripto Para Şirketi Abra: 30 milyon dolar
  • Cumberland DRW: 18,7 milyon dolar
  • Stellar (XLM) Vakfı: 13 milyon dolar

Ayrıca Genesis alacaklı dosyasında “bilinmeyen” 2 farklı alacaklıya toplamda 692 milyon dolar borçlu görülüyor. Financial Times, iflas başvurusundan birkaç gün önce Genesis alacaklılarına dair bir rapor yayınlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!