Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs Bitcoin’in Gerçek Para Olduğunu Kabul Etti

Alanının en önde gelen yatırım bankalarından olan Goldman Sachs Bitcoin ve diğer dijital paraların gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde gerçek bir para birimi olarak iş görebileceklerini kabul etti. Goldman uzmanları yakın zamandaki bir raporda şöyle yazdı:

“Geçtiğimiz birkaç on yılda ABD Doları amacına gayet güzel hizmet etti. Ancak paranın geleneksel hizmetlerinin yetersiz arz edildiği ülkelerde ve finansal sistemin köşelerinde Bitcoin (ve genel olarak diğer kripto paralar) geçerli alternatifler sunabilir.”

Ancak yatırım bankası 2017 yılında yaşanan gelirlerin bu sefer de yaşanacağını beklememeyi öneriyor:

“Şuanki tahminimiz uzun vadedeki kripto para getirilerinin… düşük tek haneli sayılarda veya daha az olacağı. Dolayısıyla dijital paralar altın ve diğer madenler gibi düşük/hiç kar getirmeyen ya da hedge-benzeri varlıklar olarak görülmeli.”

Akıntı Yönü Değişiyor

Büyük bankaların ve yatırımcılarının dijital paralara karşı genel tutumu göz önünde bulundurulduğunda Goldman Sachs’ten böyle bir açıklama gelmesi epey önemli. JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon Bitcoin’e geçtiğimiz sene içerisinde sahtekarlık diyerek epey ön plana çıkmıştı. Bir diğer milyarder yatırımcı olan Warren Buffet ise Bitcoin’in para olmadığını ve insanların bundan uzak durması gerektiğini söylemişti.

Büyük Önem

Goldman Sachs ekonomi ve politika dünyasına oldukça nüfuzlu bir banka. Hem The Independent hem Al Jazeera, Goldman Sachs’ten dünyayı yöneten banka olarak bahsediyor. The Atlantic biraz daha incelikli yorum yaparak Goldman Sachs’in ABD hükûmetinde git gide artan nüfuzunu “Sessiz Darbe” olarak tanımlıyor.

Huffington Post da Goldman Sachs ile ABD hükûmeti arasındaki “döner kapı” hakkında bir yazı yayınlamıştı. Yazıda iki Goldman Sachs CEO’sunun -Rubin ve Paulson- ABD Hazine Bakanlığı’nda hizmet verdiğinden ve eski CEO Jon Corzine’ın bir ABD senatörü olduğuna değiniliyor. Diğer Goldman Sachs yöneticileri de hem hükûmette hem de ekonomi dünyasının farklı alanlarında pek çok yerde görev aldılar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment