Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs CEO’su Blankfein’in Görevi Bırakması Bekleniyor, Bitcoin ile İlişkilere Ne Olacak?

63 yaşındaki Lloyd Blankfein’in Aralık ayı civarında Goldman Sachs CEO’luk görevinden çekilmesi bekleniyor. Bu durum bankanın bitcoin ile olan ilişkisi de dahil gelecekteki bazı politikalarını koca bir bilinmezlik içinde bırakıyor.

The New York Times, Blankfein’in şirketten ayrılışının, şirketin Aralık ayında emekli ortaklar için yapılacak olan yıllık akşam yemeğinden sonra olacağı düşüncesini öne sürdü. Banka bu ayın başlarında bitcoin ticaret birimi kuracağını duyurup bitcoin’e bağlı vadeli işlem sözleşmeleri sunacağının da müjdesini vermişti. Bankanın Bitcoin hakkındaki mevcut girişimleri de bir bakıma Blankfein’in şüpheci yorumlarının da kökünü kurutmuştu diyebiliriz.

Blankfein’in Şüpheleri

Blankfein Kasım ayının başlarında Bitcoin fiyatı 10.000 dolar civarlarına ulaştığı sıralar, bankanın da kripto para ticaretini araştırdığı dedikodularının tam ortasında, Bitcoin’in ”bir dolandırıcılık aleti” olduğu açıklamasını yapmıştı. Şirketin herhangi bir bitcoin stratejisi olduğunu yalanlamış ve kripto paraların sahip olduğu kararsızlığın bunları kötü bir yatırım aracı yaptığını ifade etmişti. Lloyd, kripto paralar eğer günlük olarak %20 değişim yaşamayı bırakırsa o zaman bu kararımı tekrar gözden geçiririm açıklamasını da olumsuz yorumlar listesine eklemişti.

Blankfein daha önceleri, bitcoin’e ”açık” olduğunu ancak kendi fikirlerinin şirketin stratejisini etkilemesine izin vermeyeceğini söylemişti.

Kasım ayının başında, ”bitcoin’in paranın evrim sürecindeki sıradaki adım” olabileceğini düşündüğünü belirtmişti. Bitcoin konusundan rahatsız olmasına rağmen aynı rahatsızlığı ve şüpheciliği ilk olarak cep telefonları piyasaya sürüldüğünde de yaşamış olduğunu belirtti.

Yıllar boyunca diye söze başlayan Blankfein, kendisinin sevmediği bir çok şeyin başarılı olduğuna tanıklık ettiğini de vurguladı. Hatta, yeni dünyada, hükumetin sahip olduğu itibari paralar dışında, değer ve varlık hakkında ortak bir mutabakata varılmış araçların da var olabileceğini bile ifade etti. Eğer bitcoin yaygın hale gelmese bile bunun en azından nakit paranın yerine geçecek doğal bir evrim olacağını söyledi.

Daha sonra Kasım ortaları gibi Bitcoin’i sevmediğini ve bunun bir balon olabileceğini ifade edip ciddi anlamda herkesi şaşkına çevirdi.

Blankfein olmayan bir gelecek çok bulanık duruyor.

Bir Goldman Sachs sözcüsü ise Bitcoin işlemleri ile haşır neşir olan insanların bile hala bu konuda şüpheci davrandıklarını ifade etmişti.

Banka Durumun Farkında

Banka 26 Şubat tarihinde SEC’e gönderdiği bir bildiri formunda, bankanın kripto para birimi ve blockchain ile alakalı yatırımlarının ve kendi müşterilerinin bitcoin vadeli sözleşmelerine sağlamak istediği desteğin şirkete zarar verebileceğinin ve blockchain protokolleri ile ilgili sorunlar çıkabileceğinin farkında olduğunu ifade etmişti.

Bitcoin ise, bankanın ileride karşılaşabileceği bir çok belirsizlikten sadece bir tanesi.

New York Times’ın haberine göre bankanın ortaklıkları ve şirket alımları ekonomik krizin öncesi kadar karlı değil ve müşteriler ile yatırım bankacılığı bu farkı kapatacak kadar büyük bir gelir kaynağı sağlamıyor.

Banka o zamandan beri yatırım bankacılığı alanındaki işlemlerini orta boyutlu şehirlere yayıp, büyük kurumlara online kredi verme ile emtia ile  para birimi ticareti işlemlerini arttırdı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment