Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs COO’su: Goldman Sachs Kripto Türevlerini Araştırmakta

Bloomberg ile 20 Haziran tarihinde yapılan bir röportaj esnasında, Goldman Sachs Baş İşletme Görevlisi (COO) David Solomon, yatırım bankacılığı grubu Goldman Sachs’ın kripto para ticari türev ürünlerini araştırmakta olduğunu bildirdi.

COO David Solomon şirketin şimdiden Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri gibi halka açık bir şekilde ticareti yapılan kripto türevleri hakkında müşterilerine yardım etmeye başladığını ve diğer kripto türevlerini de araştırmakta olduklarını ifade etti. Solomon açıklamalarında ”müşterilerimizi dinliyoruz ve müşterilerimiz bu gibi ürünleri de keşfederken onlara yardım etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Solomon buna ek olarak alandaki ”bazı diğer aktiviteleri” de ”çok dikkatli bir şekilde” araştırmakta olduklarını ifade etti.

Solomon’a göre şirketin amacı kripto para birimleri ile ilgili ”çevreye uyum sağlamak ve kendi hizmetlerini geliştirmek.” olarak tanımlanmakta.

”Bitcoin ile alakalı bazı vadeli işlem sözleşmeleri hazırlıyoruz ve başka aktiviteler de yapıyoruz ancak bunların hepsi çok dikkatli yapılıyor. Müşterilerimizi dinliyoruz ve müşterilerimiz bu gibi ürünleri de keşfederken onlara yardım etmeye çalışıyoruz.”

Dün Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein kripto paralara karşı olan pozitif duruşunu tasdiklemiş ve Bitcoin gibi kripto para birimlerinin kabulünün, altın ve gümüş’ün yerini alan itibari para gibi gerçekleşebileceğini ifade etmişti.

Goldman Sachs‘ın kripto para birimlerine olan duruşu kripto paralar büyüyüp daha popüler bir hal aldıkça değişim gösterdi. 2014 yılında Goldman Sachs Bitcoin’in para birimi olarak hiçbir özelliğe sahip olmadığını belirtirken bundan üç yıl sonra kurumsal yatırımcıların Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini görmezden gelmelerinin çok zor olduğunu ifade etmişti. Geçen yılın Aralık ayında şirketin kendi kripto ticaret masasını açacağı söylentileri kulaktan kulağa yayılmaya başlamıştı.

Yatırım devi 2018 yılının başlarında böyle bir ticaret masası kurmayacaklarını net bir şekilde ifade etmiş olsa da şirketin kripto para birimlerine karşı olan tutumu ciddi anlama yumuşadı. Mayıs ayında firma kripto para birimlerinin bir ”dolandırıcılık” olmadığını ifade edip kripto para birimlerini kullanabileceklerini bile vurgulamıştı.

Geçen hafta Fundstrat’ın araştırma başkanı Thomas Lee, Bitcoin’de yaşanan mevcut düşüşün vadeli işlemlere bağlı olduğunu ifade etmişti. 9 haziran tarihinde ABD Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Komisyonu (CFTC), Bitstamp, Coinbase, itBit ve Kraken gibi borsalardan bu platformların Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatını düzenlemek için herhangi bir fiyat manipülasyonu yapıp yapmadıklarını konu alan tahkikat kapsamında ticari verilerini talep etmişti. 

Bu haberden bir gün sonrası olan 10 Haziran tarihinde, kripto piyasaları ciddi bir düşüş görmüş ve top 100 arasındaki bütün kripto para birimleri 24 saatlik süreç boyunca kırmızı renge bürünmüştü. Aynı süreç içerisinde toplam piyasa hacmi ise 20 milyar dolar gibi bir düşüş yaşamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment