Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs Eski Ekonomisti: Bitcoin Geleneksel Ekonomi Balonuna Karşı Verilen Bir Cevaptır

Tetras Capital kurucusu ve Goldman Sachs eski ekonomisti Brendan Bernstein, Bitcoin’in bir balon olmadığını iddia eden son önemli isim oldu. Bernstein, açıklamasında Bitcoin’in geleneksel ekonomi balonunu patlatacak şey olduğunu belirtti.

Bernstein: Bitcoin Bir Balon Değil

10 Nisan’da attığı tweet serisinde Bitcoin Vakfı kurucusu Jon Matonis’in söylemlerinden esintiler sunan Bernstein, Bitcoin ile ilgili olumlu konuştu.

Ancak Bernstein’in açıklamalarının karşısında duracak çeşitli yorumlar da son günlerde gittikçe güçlenerek basında yer alıyor. Örneğin İngiltere’nin önemli bankalarından Barclays’in analistleri Bitcoin’i bir enfeksiyona benzetmiş, ve yatırımcılar bağışıklık kazandıkça balonun patladığını ifade etmişti.

Aynı zamanda Time dergisi de Bitcoin ETF’lerinin Amerika Birleşik Devletleri tarafından yasal zemine oturtulacağı haberlerini ”Bitcoin balonunun patladığının en net göstergesi” olarak yorumlamıştı.

Goldman Sachs konuya biraz daha temkinli yaklaşırken, bankanın desteklediği bir kripto para girişimi olan Circle’ın ünlü kripto para borsası Poloniex’i 400 milyon dolar karşılığında satın alması, bankanın bakışını bir nevi ortaya koymuştu.

Konuyla ilgili konuşan Bernstein, Bitcoin’in asla ve hiçbir zaman bir balon olmadığını belirtirken, gerçek balonların hükümetler ve ekonomik sistem tarafından yaratıldığını iddia etti.

Attığı tweette argümanını açıklayan Bernstein, şu ifadeleri kullandı:

”Birçokları Bitcoin’in balonunun patladığını düşünüyor. Ancak Bitcoin bir balon değil, tam tersi ekonomomizde bulunan birçok balona karşı oluşmuş bir cevap. Hükümetler hem parayı hem de daha önemlisi faiz oranlarını ellerinde tuttular ve tuttukça yeni balonlar oluşturdular.”

2009’dan Bu Yana Ekstra 7 Trilyon Dolar Borç

1970’lerden bu güne gelen gelişmeleri kabaca ele alan Bernstein; Çin ve Amerika tarafından oluşturulmuş balonların, borç yükünü arttırdığına dikkat çekti.

Mckinsey’den aldığı verileri kullanan Bernstein, 2009’da dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizden bu yana global borçların tam 7 trilyon dolar arttığını belirterek, şui fadeleri kullandı:

”Çin gerçekten başka bir seviyede. Yüzde 6.3 gibi manyakça bir büyüme hedefi belirlediler ve borçlar adeta uzaya çıktı. 2008’den bu yana bankanın elindeki miktar neredeyse yüzde 450 artmış durumda ve bu korkunç.

Wall Street’ten gelen analizler genelde birbirleri ile korelasyon göstermese de, son olarak konuşan David Drake, 2018 yılı sonunun Bitcoin için tekrar eski şaşalı günlerini getireceğini belirtti ve buna sebep olarak  büyük yatırımcının sektöre giriş yapmaya hazırlanmasını gösterdi.

Konuyla ilgili konuşan Drake şunları söylemişti:

”Eğer büyük yatırımcılar işin içine girerse Bitcoin fiyatının artacağını söylemek doğru olacaktır. Çünkü onların parası senin benim paramın 100, 1000 belki de on bin katı. Bana kalırsa, bu büyük yatırımcılar da yavaş yavaş sektöre geliyorlar. Bitcoin’in yanına yatırım konusunda kimse yaklaşamaz çünkü çok büyük bir likidite var ve Bitcoin türünün ilk örneği, orjinal bir ürün. O sebeple Bitcoin yatırımlarının artması, sürpriz olmaz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment