Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Grayscale’in Bitcoin Fonu GBTC’de Tarihi Dipler Sürüyor: Neredeyse Yüzde 50’lik İndirim

Dünyanın en büyük kripto para yatırım şirketlerinden Grayscale’e ait “Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)” fonunun prim oranı neredeyse %50’ye ulaştı.

On-chain analitik platformu Coinglass verilerine göre yaklaşık 11 milyar dolarlık GBTC’nin prim oranında yeni bir tarihi düşüş görüldü. Tüm zamanların en düşük seviyesine gerileyen bu prim oranı, GBTC ve Bitcoin’in (BTC) spot fiyatı arasındaki fark baz alınarak hesaplanıyor. Yaşanan %47,84’lük gerilemenin ardından Grayscale’e ait hisselerin değeri 8,19 dolara kadar geriledi. Söz konusunu fonun prim oranı, geçtiğimiz kasım ayının başlarında %41 ile yeni bir rekor kırmıştı.

GBTC piyasaya sürüldüğü 2013 yılından 2021 yılına kadar pozitif seviyelerde işlem görse de daha sonrasında piyasaya hakim olan ayı trendi ile beraber spot Bitcoin ile GBTC arasındaki negatif fark açılmaya başladı. Uzmanlar, Grayscale’in ana şirketi Digital Currency Group’un (DCG) sahibi olduğu kripto ticaret şirketi Genesis Global Trading’in iflas başvurusunda bulunabileceğine dair endişelerin GBTC üzerinde etkisi olabileceğini öne sürdü.

Sosyal medyada dolaşan bazı spekülasyonlar DCG’nin yan kuruluşlarında yaşanacak bir dizi likidite sorununun nihayetinde GBTC’nin tasfiyesine yol açabileceği ve piyasaya büyük miktarda Bitcoin gireceğini öne sürdü. Yatırımcılar spekülasyonun gerçekleşmesi durumunda Bitcoin’in daha da düşük seviyelere gerileyebileceği ihtimalinin altını çizdi.

Yatırımcılarına neredeyse %50 daha ucuz Bitcoin sunan GBTC fonunun, minimum 50 bin dolarlık alt yatırım limiti ve 2045 yılına dek varlıkları kilitleme şartı bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde bir serbest yatırım fonunun potansiyel kötü yönetim ve çıkar çatışmalarını araştırmak amacıyla GTBC hakkında bilgiler elde etmek için Grayscale’e dava açtığı biliniyor. Firma Grayscale’in ödeme işlemlerini başlatmasını ve tröst yönetim ücretlerini %2 düşürmesini talep ettiğini belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!