Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Grayscale Açıkladı: Yeni Bir Bitcoin Rallisi Gelebilir

Grayscale Investments kripto para piyasasındaki güncel verileri değerlendirdi. Aktif adres sayısına, borsalardaki BTC miktarına, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere ve daha birçok farklı şeye bakan Grayscale’in yorumu, yeni bir Bitcoin rallisi görebileceğimiz yönünde.

Geçen hafta CNBC, FOX gibi kanallarda kripto para reklamı vermeye başlayan Grayscale, dün Bitcoin fiyatı ile ilgili yeni bir rapor yayınladı. Valuing Bitcoin başlığıyla paylaşılan bu raporda Bitcoin yatırımcılarının pozisyonları, Bitcoin ağındaki genel gidişat, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve Bitcoin’in geçmiş verileri incelendi.

Rallinin Habercisi Sayılan Gelişmeler

Grayscale’in araştırmalarına göre yatırımcılar Bitcoin’in geleceğinden umutlular. Şirket bu sonuca HODL yapan yatırımcıların sayısına bakarak varıyor. Güncel Bitcoin arzını inceleyen Grayscale, 1-3 yıl boyunca işlem yapmamış Bitcoin kullanıcılarını ‘HODL yapanlar’ sınıfına sokuyor. Geçtiğimiz son 90 gün içerisinde işlem yapmış adresler ise Spekülatör sınıfında değerlendiriliyor. HODL yapan yatırımcıların sayısı son aylarda gitgide artmaya başlamış gibi görünüyor. Grayscale bu tablonun 2016’yı anımsattığını vurgulamayı ihmal etmiyor.

Bitcoin’de HODL ve spekülasyon yapan adreslerin dağılımı, Kaynak: Grayscale

İşlem yapmak demişken; kripto para borsalarındaki genel tablonun da Bitcoin için olumlu olduğu söylenebilir. Borsalarda tutulan BTC miktarının fazla olması genelde bearish; düşük olması ise bullish şekilde yorumlanır. Borsalardaki BTC miktarı temmuz ayında neredeyse Mayıs 2019’dan beri görülmüş en düşük seviyeye düştü. Bu bullish bir gelişme olarak sayılabilecekse de bu miktarın son zamanlarda artmaya başladığını söylemek gerekir.

Bitcoin yatırımcıları özellikle aktif adres sayısını ve Balina Endeksi’ni gördüklerinde mutlu olabilirler. Çünkü Grayscale’in araştırmalarına göre aktif adres sayısı 2017’den beri hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Bunu, Bitcoin’in kullanıcı kitlesinin büyüdüğünü ve daha sık kullanılmaya başladığı şeklinde yorumlayan Grayscale; bunun yeni bir piyasa döngüsünü tetikleyebileceğini açıkladı.

Bunun yanı sıra Balina Endeksi de HODL yapanları sevindirebilir. Şu anda içerisinde 1,000’den fazla Bitcoin barındıran adresleri balina olarak tanımlayan Grayscale, bu adreslerin sayısının artmaya başladığını belirtiyor. Grayscale’in tahminlerine göre bu, Bitcoin’in yeni bir akümülasyon sürecinde olduğunu gösterebilir.

Genel Tablo 2016’yı Anımsatıyor

Bitcoin fiyatı Ocak 2016’da 400-500 dolar aralığındaydı. Fakat Bitcoin 2016’da yaşanan halving ve akümülasyon döneminin ardından Aralık 2017’de 20,000 dolara kadar yükseldi. Bitcoin’in geçmişte sergilediği bu performans günümüz için önemli olabilir. Çünkü Grayscale, içinde bulunduğumuz durumun 2016’yı anımsattığını düşünüyor. Eğer tarih tekerrür ederse bu yeni bir Bitcoin rallisi görebileceğimiz anlamına geliyor.

Valuing Bitcoin raporunun sonunda Bitcoin’in 2016’nın başındakine benzer bir performans sergilediğinden bahsediliyor. Raporda Bitcoin ile ilgili varılan sonucu şu şekilde aktarabiliriz:

“Yatırımcılar enflasyon oranları artmaya devam ederken (altın gibi) birikim araçlarına yöneliyorlar. Bu durum, kısıtlı sayıda arzı bulunan Bitcoin’in lehine olabilir. Bu raporda incelediğimiz veriler, piyasanın 2016’nın başındakine benzer bir yapıda olduğunu gösteriyor. Bitcoin ile ilgilenen yatırımcıların sayısı artıyor, yeni Bitcoinlerin sirkülasyona girme hızı azalıyor ve Bitcoin’in altyapısı; gitgide artan talebi karşılamaya yetecek düzeye geliyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment