Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türk Ekonomist “TCMB, Faiz Sabitleme Kararına Mecburdu” Dedi

Ünlü ekonomist Emre Alkin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini sabit tutma kararını değerlendirdi. Bu kararın önceden tahmin edilebilir olduğunu savunan Alkin, TCMB’nin dün verdiği bu kararla kendince en mantıklı olanı yaptığını söyledi. Alkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yapacağı ‘müjde’ açıklamanın piyasalar üzerindeki etkisi hakkında da konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dün yaptığı açıklamayla ağustos ayı için faiz arttırımına gitmeyeceğini beyan etmesinden sonra gözler piyasa hareketliliğine ve dolar kurunun duruma çevrildi. Kararın ardından dolar kuru yeniden yükselmeye başlayarak 7,35 Türk Lirasına kadar çıktı. Ekonomist Emre Alkin yayınladığı video ile faizlerin yavaşça yükseltilmesinin kurların bu seviyeye gelmesine engel olacağı yönünde yorumlarda bulundu.

Merkez Bankası Yapması Gerekeni Yaptı

TCMB’nin faiz oranını sabit tutma hamlesinin öngörülebilir olduğunu belirten ekonomist, kararın sebeplerini irdeledi. Alkin, gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerek Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklamalarda düşük faizlere olumlu bakıldığı ve Türkiye’nin artık rekabetçi kura geçtiği şeklindeki beyanların; TCMB’nin politika faizlerini arttırmasına izin vermeyeceğini öne sürdü. Ünlü ekonomist bu sabit tutma kararının o kadar da iyi bir durum olmadığının altını çizerek, fonlama faizi ile politika faizi arasındaki farkın artmasının resmi faiz oranlarını anlamsızlaştırdığını söyledi.

Emre Alkin, her ay açıklanan enflasyon oranının TCMB’nin faiz kararları üzerinde baskı yaratacağını söyledi.  Mevsim fark etmeksizin zorunlu şekilde tüketmek zorunda olunan mal ve hizmetlerdeki enflasyonu belirten çekirdek enflasyon yüksek kaldığı sürece enflasyonun da yüksek kalacağını söyleyen Alkin, bu durumu “meyve çekirdeğinden küçük olamaz” şeklinde özetledi. Ekonomist Alkin, enflasyon ve piyasanın durumuna rağmen faiz yükseltme yoluna gidilmemesinin ve siyasiler tarafından yapılan ‘rekabetçi kur’ söyleminin boşta kalmaması amacıyla faizin sabitlenmesinin TCMB bazında mantıklı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Müjdesi’ Piyasaları Nasıl Etkileyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün öğlen saatlerinde açıklayacağını duyurduğu haberin Karadeniz’de doğal gaz olması ihtimalini de değerlendiren Alkin, açıklamanın piyasalara çok büyük bir etkisi olacağını düşünmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk ‘müjdem var’ açıklamasının ardından piyasalarda hafif dalgalanmalar görüldüğünü belirten ekonomist, bunların kısa süreli ve küçük çaplı olduğuna da dikkat çekti. Ekonomist, doğal gaz bulunmasının Türkiye için parlak bir gelişme olduğuna fakat etkisinin hemen görülemeyeceğine de değindi.

Ekonomist Emre Alkin, dünya genelinde bu tarz haberlerin piyasalarda ufak çalkantılar yaratmasının olağan olduğunu belirtti. Erdoğan’ın geçtiğimiz günkü açıklamalarının ardından dolar 7,21 bandına geriledi ve borsada enerji hisseleri bir artış gösterdi. Fakat üzerinden daha 24 saat geçmeden dolar kuru yeniden 7,32 lirayı buldu, borsa ise negatifte seyretmeye devam etti.

Yatırımcının Dikkat Etmesi Gereken Şey Altın

Geçtiği günlerde yaptığı ‘altının altında kalmayın‘ açıklamasına yeniden değinen Alkin, altının son zamanlarda sergilediği hareketliliği şiddetli olarak değerlendirdi. Geçtiğimiz haftalarda altın ons bazında 2070 dolara kadar çıktı sonrasında 1860 bandına kadar gerileyip yeniden hızla yükseldi. Uzman ekonomist insanları, bu gibi volatilite gösteren grafiklerde yüksek fiyatlardan altın alınıp zarar edilebileceği hakkında uyardı.

Emre Alkin, TCMB’nin faizleri sabitlediğini ve dövizde de artık ekstra bir düşüş ya da hızlı bir artış beklenmediğini öne sürerek yatırım yapmak isteyenlerin, altının yurt dışındaki durumunu yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment