Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Merkez Bankası Dijital Para Testini 2021’de Başlatıyor

Güney Kore Merkez Bankası, nisan ayında kendi dijital para birimini test ettiğini duyurmasının ardından 2021 yılında dağıtım aşamasına geçeceklerini açıkladı. Güney Kore dijital para dağıtım aşaması, nisan ayında açıklanan 22 aylık pilot programa göre 3. ve son aşama.

güney kore dijital para

Korea Herald’da paylaşılan haberde, Güney Kore Merkez Bankası’nın 3 aşamadan oluşan dijital para pilot programında 2. aşamaya geçtiği belirtiliyor. Sürecin analizi ve danışmanlık arayışını kapsayan bu aşamada, Güney Kore Merkez Bankası çalışmalarını hızlandırdı. İlk aşamayı temmuz ayında tasarım ve kontrol adı altında tamamlayan bankanın dağıtım ve sirkülasyon seviyesine gelmesi için öngörülen zaman ise 2021 yılı oldu. Pilot programın dağıtım ve sirkülasyon aşamasında, Güney Kore kendi dijital para birimini dağıtacak ve ilgili finansal kuruluşların sirkülasyonunu sağlamasının önünü açacak.

Koronavirüs pandemisinin de etkisiyle küresel çapta insanların temassız ve nakitsiz ödeme sistemlerini daha fazla kullanmaya başlaması, Güney Kore dahil olmak üzere birçok merkez bankasının CBDC konusunu gündeme getirmesine ve çalışmaları hızlandırmasına neden oldu. Dijital para takibi için blockchain teknolojisinin kullanılacağını belirten banka, pilot programın gerçek bir dijital para ortaya çıkarmayacağının altını çizdi. Test edilecek dijital para, sadece deneme amaçlı kullanılacak.

Güney Kore CBDC Konusunda Oldukça Ilımlı

Güney Kore Merkez Bankası’nın dijital para (CBDC) tutumu ve çalışmaları, Çin Merkez Bankası gibi küresel çapta bulunan merkez bankalarıyla kıyaslandığında çok daha temkinli kalıyor. Çin Merkez Bankası kendi dijital parasını şimdiden ulaşım, kamu hizmetleri gibi çeşitli alanlarda kullanmaya başlamışken Güney Kore henüz araştırma aşamasını tamamlamadı.

Çin Merkez Bankası, kendi dijital parası olan “dijital yuan” için 162 milyon dolar değerinde transfer işlemi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Son haftalarda Çin, Shenzhen ve Xiongan gibi büyük şehirlerde dijital yuan testlerine başladı. Çin, CBDC’leri kontrol altında tutarak ülke ekonomisinin gelişimine yön vermek istiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment