Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Milli Dijital Paranın Peşinde, Hedef 2021

Çin, ABD gibi ülkelerin ardından bir milli kripto para haberi de Güney Kore’den geldi. Kore Bankası, dijital merkez bankası parası için çalışmaları hızlandırdı. Yerel basında çıkan haberlere göre pilot uygulamalar, 2021 yılının sonlarına doğru başlayabilir.

Güney Kore’nin önde gelen haber kaynaklarından biri olan Korea Times dün milli dijital para projesi ile ilgili bilgiler paylaştı. Kore Bankası’nın (Bank of Korea), dijital merkez bankası parası (CBDC) planını bir üst aşamaya taşımak için ortaklık arayışında olduğunu açıkladı. Ortaklık için başvuru süreci sonuçlandığında seçilen yerel şirket, Kore Bankası’nın CBDC projesine danışmanlık yapacak ve hayata geçirilmesine yardımcı olacak.

Yayınlanan resmi rapora göre, Kore Bankası milli dijital para projesinin ilk aşamasını geçtiğimiz ay tamamladı; ilk aşama araştırma ve inceleme süreçlerini içeriyordu. Bu ilk adımda elde edilen bulguların, dijital merkez bankası parasının geliştirilmesinde bir temel işlevi göreceği düşünülüyor.

Çalışmaları hızlandırılan ikinci aşamadaki süreçlerin, ilk aşamadaki bulguların üzerine inşa edilmesi planlanıyor. İkinci aşamada; proje içindeki güvenlik, bilginin saklanması ve uygulamaların yönetilme süreçleri gibi noktalara yanıt aranacak. İş birliği yapılacak şirket ile bu noktalar üzerinde genel işleyiş ve projenin yol haritasının çizilmesi üzerine çalışılacağını duyuran Kore Bankası yetkilisi, pilot uygulamaların planlanan gibi 2021 yılının sonlarında hayata geçirilmesi için de taktikler izleneceğini belirtti.

Çin’in Adımları Güney Kore’yi de Hızlandırdı

Çin’in ilk dijital merkez bankası parasını hayata geçirmek için attığı emin adımların karşısında, birçok ülke CBDC araştırmalarına başlamıştı. Çin’in milli dijital para projesi için resmi anlamda çalışmalar yürütmesinin ardından, Güney Kore de CBDC çalışmalarını hızlandırma kararı aldı. Çin’de 2022 Kış Olimpiyatlarının gerçekleşeceği bazı şehirleri de kapsayan 4 bölge, dijital yuan için pilot bölge olarak seçildi. Çin Merkez Bankası dijital parayı, geniş kitlelere sunulmadan önce test etmek için hummalı çalışmalara başladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment