Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hollanda Ulusal Blockchain Araştırma Gündemi Oluşturacak

8 Mayıs tarihinde Hollanda Blockchain Koalisyonunun elçisi Rob van Gijzel, Hollanda Ekonomik İlişkiler ve İklim Politikası tarafından oluşturulmuş bir ulusal bir blockchain gündemi sundu. Bakanlık ‘TopTeam ICT’ adında belirli bir birim oluşturup blockchain’in teknoloji, yasal konular, ekonomik etki ve etik kavramlar hakkında araştırılması görevini vermiş.

Bu araştırma gündemi blockchain’in ulusal ölçüde ”pozitif toplumsal potansiyel” şeklinde benimsenebilmesi için aşılması gereken üç kilit noktaya -kısa özetler halinde- değiniyor.

Bunlardan ilki güven konusunu ele alıyor: Birincisi, blokchain’e geçişi yönetecek ve hatta onun tarafından “değiştirilebilecek” yasal ve sosyal kurumlarda; bireylerin blokchain’deki bilginin güvenliğine ve dürüstlüğüne olan güveni; defterin(ledger) teknolojik güvenilirliğine ve akıllı sözleşmelere güven konuları.

İkinci bölüm ise sürdürülebilirlik konusunu ele alıp enerji tüketimi maliyetleri, ölçeklenebilirlik ve güç yoğunluğu ya da düşmanca saldırılara karşı iyileşme gücüne ve dayanıklılığına ilişkin “tekno-ekonomik” analiz ihtiyacına olan gerekliliği hedefliyor.

Blockchain yönetimi konusunda araştırmanın sunduğu son konu ise teknolojinin evrimini ve blockchain altyapılarının ve servislerinin ortaya çıkışının yönetilmesini kapsıyor. Araştırma aynı zamanda 25 Mayısta devreye girecek olan AB’nin Genel Veri Koruma Düzenlemeleri (GDPR) yasası tarafından şekil aldığı düşünülen “gizlilik (unutulma hakkı dahil) ve (kendi kendini yönetebilen) kimlik yönetimi” gibi hükümleri de gündeme getirmektedir.

Blockchain teknolojisi, İngiliz Milletvekilinin Nisan ayında blockchain’in sunduğu merkeziyetsiz ve sınır ötesi sistemler konusunda devletlerin düzenleme yapmadaki rolünün ne olacağı sorusu ile birlikte, devletler ile olan yoluna devam ediyor gibi gözükmekte. Bugünlerde ise Çin hükumetinin blockchain endüstrisinin ülkedeki gelişimini hızlandırmak için 2019’un sonuna doğru bütün ülkede geçerli olacak bir ‘blockchain standartları’ çıkaracağı haberi gündeme düşmüştü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment