Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hong Kong’da Kripto Para Krizi: İki Küresel Banka İşlemleri Reddediyor!

Kripto para ekosisteminin hükümet tarafından desteklendiği Hong Kong’da baskılara rağmen geleneksel bankalardan en az ikisi kripto para bağlantılı işlemleri reddediyor.

The Wall Street Journal (WSJ) konuya aşina kaynakların ifadelerine dayandırdığı 17 Temmuz tarihli haberinde, Hong Kong’da otoriter kurumun yaptığı baskılara rağmen faaliyet gösteren en az iki küresel bankanın kripto para şirketleri ile çalışmaya direndiğini aktardı.

Verilen bilgilere göre ilgili bankalar, kripto para ekosistemi ile doğrudan bağlantılı herhangi bir faaliyete aracı olmayı reddetti. İlgili bankalar başta olmak üzere ülkede faaliyet gösteren başka bazı bankaların da kripto para ekosisteminin taşıdığı finansal suç riski nedeniyle bu alanda faaliyet gösteren şirketlerle çalışmak istemediği görüldü. Bankaların hangileri olduğuna dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Hong Kong merkezli hukuk bürosu Clifford Chance’in ortağı Rocky Mui, bankaların kripto para birimlerinin kara para aklamada kullanılmasından çekindiklerini belirtti. Ayrıca kara para aklamayı önleme süreçlerinin kripto şirketleri için güncellenmesinin de zaman alacağını açıklamalarına ekledi.

Bankalardan gelen reddin kripto para şirketlerini zora soktuğu belirtildi. Bankaların ayrıca kripto para borsalarının müşteri paralarını tutmasını sağlayacak hesap açmaya da direndiği kaydedilirken şirketlerin lisans süreci için de geleneksel bir banka hesabına ihtiyaç duyduğunun altı çizildi.

Bunun yanı sıra Hong Kong’da faaliyet gösteren ve yüzlerce çalışana sahip olan bir şirketin bankaların doğrudan kripto bağlantılı fonları kabul etmemesi nedeniyle çalışan maaşlarını ödemek için kripto varlıklarını yabancı para birimi cinsinden satıp daha sonrasında yurt dışındaki bir bankaya yatırdığı ve yeniden ülkeye soktuğu belirtildi.

Ülkedeki kripto faaliyetlerinin gelişimini destekleyen Hong Kong hükümetinin ise bu konuda bankaları teşvik ettiği ve yer yer de üzerlerinde baskı kurduğu biliniyor.

Blockchain hizmetleri sağlayıcısı Fireblocks Asya Başkanı Stephen Richardson, kripto sektörünü müşteri olarak kabul etmeleri için bankalara baskı uygulandığını ancak işe dair risk modellerini henüz geliştirme aşamasında olduğunu dile getirdi.

Öte yandan bazı bankaların kripto para şirketlerine karşı daha sıcak yaklaştığı da verilen detaylar arasında yer aldı. Verilen bilgilere göre Çin İletişim Bankası ve ZA Bank isimli yerel bir sanal banka kripto şirketlerine hizmet vermek için hızla harekete geçti. Bunun yanı sıra kaynaklar ülkede faaliyet gösteren ve önceden kripto para şirketlerine mesafeli yaklaşan bir küresel bankanın da kara para aklamayı önleme önlemlerine tabi olarak kripto şirketleri için temel hesaplar açmayı değerlendirdiği belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!