Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hong Kong’dan Dev Bankalara Kripto Para Borsaları ile Çalışmaları İçin Baskı

Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) HSBC ve Bank of China gibi önde gelen bankaları kripto para borsalarını müşteri olarak kabul etmeleri konusunda sıkıştırmaya devam ediyor.

ABD tarafındaki regülatör kurumlar her ne kadar kripto para borsalarını bir kenara atmak için ellerinden geleni yapsalar da Hong Kong cephesinin desteği kesilmiyor. Financial Times (FT) tarafından sunulan ve konuya aşina 3 kaynağa dayandırılan haberde, Hong Kong’un bankacılık düzenleyicisi HKMA’nın kripto para borsaları ile çalışma konusunda bankalara baskı yaptığı belirtildi.

Bununla birlikte konuya aşina kaynaklar HKMA’nın İngiltere merkezli bankaları ve büyük oranda Çin devletine ait olan Bank of China‘yı neden kripto borsalarını müşteri olarak kabul etmedikleri konusunda sorguladığını ifade etti. Ayrıca HKMA tarafından 27 Nisan tarihinde bankalara gönderilen bir notta yer alan şu ifadeler dikkat çekti:

Potansiyel müşterilere yönelik durum tespiti, özellikle de Hong Kong’da bir ofis kurarak buradaki fırsatları araştıranlar için” gereksiz bir yük oluşturmamalıdır.

Kurum, 27 Nisan günü yaptığı resmi açıklamada bankaları gerekli yasal düzenlemelere sahip kripto para şirketlerine her türlü desteği vermeye davet etmişti.

Halihazırda HSBC, Bank of China ve Standard Chartered gibi öncü bankaların kripto para borsalarını müşteri olarak kabul etme noktasında herhangi bir yasağı bulunmuyor. Hatta 1 Haziran itibariyle Hong Kong’da kripto para işlemlerinin yasallaşmasıyla birlikte bankalara bu konuda regülasyonlar aracılığıyla yasal güvence de sağlandı.

Fakat analistlerin yorumuna göre bu bankalar, kripto para borsaları aracılığıyla yapılacak olası kara para aklama girişimlerinin gelecekte karşılarına kötü bir dava olarak çıkması gibi birtakım faktörlerden çekiniyorlar.

Öte yandan Çin devlet bankası Bank of China International (BOCI) yakın tarihte 28 milyon dolarlık tokenize tahvil ihraç ederek alanında bir ilke imza attı. Görünen o ki HKMA bu ve benzeri desteklerin artması için elinden geleni yapacak ve Hong Kong’un kripto para merkezi yapma yolunda kararlılığını koruyacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!