Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hong Kong’dan Bireysel Yatırımcılar İçin Beklenen Kripto İzni Çıktı!

Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC) 1 Haziran tarihinden itibaren bireysel yatırımcıların yasal olarak kripto para ticareti yapabileceğini beyan etti.

Son dönemde kripto paralara verdiği destek ve yapıcı adımlarla gündem yaratan Hong Kong cephesinden bireysel yatırımcılar için dikkat çeken açıklamalar geldi. SFC tarafından yürütülen araştırmaların bir sonucu olarak yapılan açıklamaya göre 1 Haziran itibariyle kurumsalların yanı sıra bireysel yatırımcılar da yasal olarak kripto para ticareti yapabilecekler.

SFC şubat ayının sonunda yayınladığı taslak kılavuzda, ülke içerisinde lisanslı kripto para borsalarından alım-satım yapılabilmesine imkan tanıyacağını ve ülke içerisinde faaliyet gösteren veya göstermek isteyen şirketlerin 1 Haziran tarihine kadar regülatörden lisans alması gerektiğini bildirmişti. Huobi Global, OKX ve Amber Group gibi firmalar yeni düzenlemeler kapsamında lisans başvurusunda bulunmayı planladıklarını açıklamıştı.

Hong Kong için bu önemli tarihe az sayıda gün kalmışken gelen bu son dakika haberi bireysel yatırımcıları sevindirdi. Bu yasal statü kapsamında bireysel yatırımcılar, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) da dahil olmak üzere sınırlı sayıdaki kripto parayla işlem yapma şansına sahip olacak.

Stablecoin ve pasif getiri ürünlerine kısıtlama

Öte yandan şimdilik bireysel yatırımcıların stablecoinler ile işlem yapmasına izin verilmeyecek. Buna ek olarak yatırımcılar Earn ve lending gibi getiri sağlayan kripto para hizmetlerine de erişim sağlayamayacak.

SFC tarafından yapılan açıklamaya göre menkul kıymet kapsamında olmayan kripto paraların işleme açılabilmesi için 12 aylık geçmişinde kötü faaliyet kaydının bulunmaması gerekecek. Belirli kripto para birimleriyle ilgili reklam faaliyetleri de kısıtlanırken platformların kripto paraları kendi bünyesinde tutmasının yasak olduğu da belirtildi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) CEO’su Eddie Yue, şirketlerin titiz bir düzenleyici zemine hazır olmaları gerektiğini vurguladı:

Kripto para şirketlerinin Hong Kong’da ekosistem yaratmalarına izin vereceğiz ve bundan büyük heyecan duyuyoruz. Öte yandan bu beraberinde incelikli düzenlemeleri de getirecek.

Yue, yakın tarihli açıklamasında düzenlemeler konusunda ipleri sıkı tutacaklarının altını çizerken yeni bir FTX vakasına izin verilmeyeceğini belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!