Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Huobi Pro, EOSIO ile Blockchain Üreticisi Olmak İstiyor

Huobi Pro, EOS blok zincirinde blok üreticisi olmak için kampanya yapılacağını duyurdu.

Dünyanın önde gelen üçüncü büyük kripto para alışveriş platformu olan Huobi Pro, şu an itibariyle 2 milyar dolarlık günlük işlem hacmine sahip.

EOS, aynı Ethereum gibi kullanıcıların akıllı sözleşmeler oluşturabilmelerine olanak sağlayan bir Blockchain. Ethereum’dan farklı olarak “proof of stake” konsensüs modeli kullanıyor.

Bu model, blok zincirindeki madencilik gücünün, bir kullanıcı veya düğüm tarafından tutulan kripto paraların sayısıyla oluşmasıdır. Modelin en büyük avantajları arasında tekelciliği önlemesi ve teşvik sağlaması yer alıyor. Bir diğer yandan dezavantajı ise merkezileşmeye yol açmasıdır.

EOS, “proof of stake (PoS)” modeline benzeyen “delegated proof of stake (DPoS)” modeli kullanıyor. Bu modelde PoS’dan farklı olarak daha demokratik bir yol izleniyor. DPoS’da yer alan temsilcilerin kararı doğrultusunda seçili düğümlere madencilik gücü veriliyor. Bloklar, bu temsilciler tarafından sürekli onaylama işlemlerinin gerçekleştiği bir sisteme göre üretiliyor. Böylece yeni üreticiler her 21 blokta bir seçiliyor. Bu blok üreticilerine ise “supernodes” ismi veriliyor.

Bu sistemde supernode olmak isteyenlerin kendi isimlerini duyurmaları gerekiyor. Örneğin Huobi, adaylığını Twitter üzerinden açıkladı:

Yapılan bu duyuru, Bitfinex’in buna benzer yaptığı duyurunun ardından geldi.

Zürih merkezli borsa, topluluk yardım taslağı olarak adlandırılan bir bölümün de yer aldığı seçim kampanyası için özel bir sayfa oluşturdu. Seçim için çalışan diğer şirketler arasında ViaBTC, AntPool ve SuperONE da yer alıyor.

EOS şu anda yaklaşık olarak 11 milyar dolarlık bir piyasa hacmine sahip. Kripto paralar arasında ise beş numarada yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment