Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM’den Yeni Bir Proje: ‘Neredeyse Gerçek Zamanlı’ İşlem Yapan Blockchain Ağı

IBM bir süredir üzerinde çalındığı Blockchain World Wire (BWW) adlı ödeme ağını beta aşamasından çıkardığını duyurdu.

Bankalar arasındaki uluslararası ödeme işlemlerini “neredeyse gerçek zamanlı” olarak gerçekleştirmeye çalışan IBM, Stellar Blockchain’ine dayalı bir proje oluşturmuştu. IBM özellikle geçtiğimiz yılın Ekim ayından beri Blockchain teknolojisini ödeme alanında kullanmaya çalışıyor.

Projeyle ilgili yapılan açıklamalarda bu yeni platformun “ödeme talimatlarıyla ilgili mesajları entegre etmenin yanı sıra işlem gerçekleştirme sürecinde dijital varlıkları” kullandığı belirtiliyor. Açıklamalardan bir kesit şu şekilde:

“Bu yeni çözüm sayesinde günümüz bankacılığına kıyasla çok daha düşük bir masraf karşılığında, çok daha kısa bir süre içerisinde para aktarılabilecek.”

IBM bu yılın Temmuz ayında Stellar ağının ilk ‘sabitkoinin’ oluşturmak için Stellar tabanlı varlıklardan olan Stronghold ile de işbirliği yapmaya başladı.

IBM’nin küresel Blockchain biriminde başkan yardımcısı olarak görev alan Jesse Lund, söz konusu işbirliğinin kurulduğu dönemlerde şu açıklamayı yapmıştı:

“Bu işbirliğiyle birlikte finansal ödemeleri bir süredir oluşturmaya çalıştığımız işlem bazlı iş ağına entegre edebiliriz.”

IBM’nin attığı bu adım aslında Ripple’ın işini biraz zorlaştırıyor diyebiliriz. Ripple’ın kıdemli isimlerinden olan David Schwartz, Temmuz ayında yaptığı açıklamalarda bankaların sınır dışı ödemeler için Blockchain teknolojisini kullanmaya başlamalarının “pek muhtemel olmadığını” söylemişti. Ancak görüyoruz ki IBM ve Stellar aynı görüşte değil.

IBM yetkilileri Blockchain teknolojisinin bankacılık sektörünü tamamen ortadan kaldıracağını düşünmüyorlar ancak şirketin Ocak ayında yayınladığı bir analize göre konuşacak olursak IBM’nin Blockchain teknolojisinin küresel finans sisteminde “devrim etkisi” bırakacağını düşündüğünü söyleyebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment