Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere: “CBDC, Negatif Faiz Konusunda Yardımcı Olabilir”

İngiltere Merkez Bankası’ndan Andy Haldane, dijital finans üzerine yaptığı bir konuşmada dijital merkez bankası parasının (CBDC) kullanımından bahsetti. Haldane, CBDC’nin faiz oranlarını sıfıra veya sıfıra yakın bir sınıra getirmede yardımcı bir rol üstelenebileceğini öne sürdü.

İngiltere Merkez Bankası baş ekonomisti Andy Haldane, 18 Kasım tarihli dijital finans temalı konuşmasında CBDC ve dijital varlıklara değindi. Ekonomist, para politikası tarafında faiz oranları konusunda büyük sorun olduğunu belirterek teknolojik kısıtlamaların yarattığı problemleri vurguladı. Bu nedenle, yaygın olarak kullanılacak bir dijital para biriminin negatif faiz oranlarının uygulanmasına katkı sağlayarak ortada bulunan teknolojik problemin çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

CBDC kullanımının hangi ölçüde olacağı konusunun ise vatandaşların nakit arzına ve yeni finansal sistemin etkilerine bağlı olduğunu belirtti. Parasal rejimde yapısal bir değişimi tartıştığını özellikle vurgulayan Haldane, kısa vadeli negatif faiz oranlarının yarattığı maliyet ve fayda üzerinde durmadığını söyledi. Bu nedenle de yeni bir parasal sistem için dijital bir para biriminin makro ekonomik faydalarının önemli olduğuna inandığını dile getirdi.

Haldane uzun vadeli bir senaryodan bahsediyor

Cryptonews’un aktardıklarına göre, İngiltere Merkez Bankası’ndan gelen bu son gelişme, faiz oranlarını sıfırın altına düşürmek için yapılan fizibilite çalışmalarının arkasından geldi. Haberde, The Guardian’ın Haldane’in konuşması hakkındaki yorumlarına da yer verildi. The Guardian, Andy Haldane’in uzun vadeli konuştuğunu, söylediklerinin gerçekleşmesi için ise merkez bankasının CBDC çıkarmış olması ve ülke nüfusunun büyük ölçüde dijital para kullanımına geçmiş olması gerektiğini aktardı.

İngiltere Hazine Şansölyesi Rishi Sunak da geçtiğimiz günlerde CBDC araştırmaları hakkında bilgi vermiş ve yeni teknolojilerin kullanımının İngiltere parasal sistemini olumlu yönde değiştirerek hızlı ve kolay ödeme sistemlerine geçişi kolaylaştıracağını açıklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!