Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası Blockchain Uyumluluğu İçin Yeniden Yapılandırmaya Gidiyor

Bank Of England, Blockchain Platformları İle Uyumlu Olabilmesi İçin Gerçek Zamanlı Brüt Mütabakat Sistemini Yeniden Yapacak

İngiltere merkez bankası Bank of England, gerçek zamanlı brüt mütabakat sistemini Blockchain teknolojisini kullanan sistemler için yeniden inşa etmeye hazırlandığı belirtilirken; bankanın başındaki isim Mark Carney de bu haberleri doğruladı.

Londra’daki Mansion House’da konuşan Carney, bankanın gerçek zamanlı brüt mütabakat sistemini yeniden inşa etmek için etkili bir çalışma yürüteceğini belirtirken; bu sistemin de İngiltere’deki para transferlerinin ana noktası olduğunu belirtti. Sistem, genelde bankalar arasında çok yüksek miktarlardaki fonların transferi esnasında kullanılıyor.

Banka, şu aşamada hali hazırdaki sistemi yeniden organize ederek özel ödeme platformlarının da direkt olarak bankanın sistemine girebilmesini sağlamaya amaçlıyor. Carney, süreç ile ilgili ”Bu yeni alt yapımız gerçekten de çok önemli noktalara gitmemize olanak sağlayacak ve pazarda yeni inovasyonlarında önünü açacak. Özellikle de kurumsal bankacılık ve perakende hizmetlerine bu sistem, büyük fayda sağlayacak.” dedi.

Merkez bankası başkanı, ayrıca İngiliz Merkez bankasının eş zamanlı olarak Bank Of Canada ve Singapur Hazine Müsteşarlığı ile de ortak çalışma yapmaya başladığını belirtirken; uluslar arası ödeme yöntemlerini, DLT kullananlar da dahil olmak üzere gözden geçirmeye başladıklarını belirtti. Bu noktada bazı özel kurumlarla da çalıştıklarını belirten Carney, şunları söyledi:

”Böyle bir çalışmanın bize geri dönüşü çok büyük olabilir. Şu anda uluslar arası para transferi, ülke içi para transferine oranla neredeyse 10 kat daha masraflı. İngiltere özelinde bile böylesi bir sistemin maaliyeti bize neredeyse her yıl 600 milyon pound zarar demek. Bu demektir ki, biz bu işe çözüm  bulursak 600 milyon dolar kar edebiliriz. Temel olarak bu noktada işe ne kadar erken katılır ve ne kadar başarılı bir iş çıkarırsak; bizim için ve bizim şirketlerimiz için bunun global pazarda yansıması o kadar iyi olur.”

Carney ayrıca bu yeni sistemin hem kara para aklama ve hem de terör finansmanı konusunda hükümetlerin de elini rahatlatacağını belirtirken; aynı zamanda ileri bir teknoloji ile para transferi alanında da etkili olacağını belirtti.

İngilizler, bu yeni sistemin inşası için ilk başvuruyu ise Mayıs 2017’de yapmıştı ancak o dönem banka DLT teknolojisinin şu aşamada bu sistemin temelini oluşturmak için tam olarak olgunlaşmadığını belirtmişti. Ancak o dönemde de DLT’nin, gelecekteki etkisinin büyük olacağına dair tahminler yapılmıştı.

Nisan ayında ise Bank of England DLT teknolojisi konusunda, katılımcılar arasında nasıl gizliliğin sağlanacağı, ağ boyunca verinin nasıl paylaşılır kalacağını ve de aynı zamanda düzenleyici kurulların bunun hepsini bunun nasıl göreceğini ele alan bir proof of concept metni kaleme almıştı. Buna göre, merkezi bir otorite, katılımcılara çeşitli şeylere ulaşma iznini verebilecek ve merkezi otorite dışında hiç kimse, gönderimlerin içeriğine ulaşamayacak ve böylece gizlilik sağlanacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment