Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası Müdürü Bitcoin’in Başarısız Olduğunu Söyledi

The Telegraph‘e 19 şubat günü yapmış olduğu açıklamasında İngiltere Merkez Bankası (Bank Of England)’nın müdürü Mark Carney, Bitcoin’in geleneksel açıklamalara uymadığı için yasal bir para birimi olarak sayılamayacağını söyledi.

Londra’da Regent’s Üniversitesin’de bir etkinliğe katılan Carney, Bitcoin’in geleneksel bir para birimi olmak için gereken 2 büyük özelliğe uymadığı için başarısız olduğunu öne sürdü. Bunlardan birinin Bitcoin’in tam anlamıyla bir değişim aracı olarak kullanılamaması ve bir diğerinin ise tasarruf aracı olmayı başaramaması olduğunu söyledi. Öğrencilere yaptığı açıklamada Carney:

“Bu kripto para biriminin “para”nın geleneksel olarak bize verdiklerini vermekte pek de başarılı olmamakta. Tam olarak bir tasarruf aracı olduğunu söyleyemeyiz çünkü pek yerinde durduğunu göremiyoruz. Aynı zamanda kimsenin değişim aracı olarak kullandığı da görülmemekte.”

Buna rağmen Carney, Kripto para birimlerinin altında yatan Blockchain teknolojisinin merkezci olmayan yapısı dolayısıyla halen yararlı olabileceğine inandığını söyledi:

“Kripto para birimlerinin altında yatan Blockchain teknolojisi merkezci olmayan yapısı sayesinde mali işlemlerin onaylanmasında halen fayda sağlayabilir.”

Kripto para birimlerinin değişim aracı olarak kullanılmasının doğru olmadığı hakkındaki tartışmalar özellikle Bitcoin üzerinden yapılmakta. 24 Ocak 2018 günü ünlü ödeme sistemi işletmecilerinden Stripe, yüksek işlem ücretleri ve yavaş doğrulama süreleri dolayısıyla Bitcoin desteğini kesmişti. Öncesinde ise 7 Aralık 2017‘de ünlü oyun platformu Steam artık Bitcoin ödemelerini kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Gerekçe olarak ise işlem ücretlerinin 20$‘ları bulması ve Bitcoin fiyatlarında görülen dalgalanmalar gösterilmişti.

Fakat bu olaylara rağmen Amerika Mill Gelirler İdaresi (The US Internal Revenue Service [IRS]) sanal para birimlerini “Bir değişim aracı, bir hesap birimi ve/veya bir tasarruf aracı olarak fonksiyon gösteren değerlerin dijital gösterimi” olarak tanımlamakta. Ve Mart 2014‘ten beri kripto para birimlerinden bu bağlamda vergiye tabi tutmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment