Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası Yetkilisi Kripto Paralar Hakkında Konuştu

İngiltere Merkez Bankası (BoE) cephesinden yapılan açıklamada kripto paralar niteliksiz suç aygıtları olarak tanımlanırken dijital merkez bankası parasının (CBDC) işlevselliği öne çıkarıldı.

İngiltere Merkez Bankası’nın fintech direktörü Tom Hutton, Londra’daki Kripto ve Dijital Varlıklar Zirvesi’nde verdiği demeçte İngiltere’nin CBDC planları hakkında konuştu. Açıklamasında, kripto para birimlerinin anonimliği üzerine sert ifadelerde bulunan Hutton, CBDC teknolojisinin sağlayacağı avantajları öne çıkardı.

Devlet tarafından piyasa sürülecek CBDC’lerin asla anonimlik içermemesi gerektiğini savunan direktör, dijital pound planlarının ancak “en yüksek gizlilik standartlarına sahip olması halinde uygulanabilir olduğunu belirtti.

Kripto para birimlerini adeta niteliksiz bir suç aracı olarak nitelendiren Hutton, dijital poundun kripto para birimleriyle entegre çalışmaması gerektiğini vurguladı:

Kripto paralar, kullanım açısından gerçek paranın hiçbir işlevini yerine getirmiyorlar. Bu sebeple, Dijital Pound’un kripto para birimi ekosisteminden bağımsız çalışması gerekecek.

Benzer açıklamalar 17 Nisan tarihinde İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı John Cunliffe‘den gelmişti. Cunliffe CDBC’leri överken bu tür teknolojik entegrasyonların para ekosistemi için verimlilik ve işlevsellik sağlayacağını savunmuştu.

Öte yandan kripto para topluluğu arasında yaygın olarak dile getirilen düşünceye göre CBDC’ler hükümetler tarafından istismara açık ürünler ve toplumun finansal hareketleri üzerinde gözetleme distopyası yaratabilecek tehlikeleri beraberinde getirebilirler. Benzer düşünceye sahip Florida Valisi Ron DeSantis, geçtiğimiz haftalarda CBDC’leri bir güvenlik tehditi olarak niteledi ve eyalette yasaklanması için bir yasa teklifi sundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!