Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“İnsanlar Bitcoin’e Akın Edecekler”

Koronavirüs yüzünden altın piyasasında birkaç haftadır eşi benzeri görülmemiş bir sorun yaşanıyor. Daha bugün paylaştığımız bir yazıda da buna değinmiş ve kuyumcuların ne kadar çaresiz kaldıklarından bahsetmiştik. Bu yazıları okumadıysanız durumu şöyle özetleyelim:

İnsanlar Koronavirüs yüzünden ‘güvenli bir liman’ aramaya başlayıp altına yöneldiler. Fakat yine Koronavirüs yüzünden İsviçre’deki altın rafinerileri karantinaya alındı ve uçak seferleri iptal edildi. Seferler iptal edilince ‘fiziki’ altınlar (külçeler) Londra’ya ve New York’a aktarılamamaya başladı. Bu bölgelerdeki kuyumcular, artan talebi karşılamaya yetecek kadar altın bulamamaya başladılar.

Dijital Altın Diyoruz

Günümüzde bir grup insan Bitcoin’in dijital altın olduğunu, insanların Bitcoin’i sanki altın kullanıyorlarmış gibi kullanabileceklerini söylüyor. Bitcoin ve altın arasında belli başlı benzerlikler (sınırlı arz gibi) ve belli başlı farklılıklar (volatilite) var elbette. Ancak bu iki şey arasında bir farklılık var ki diğer her şeyi gölgede bırakıyor: Altın fiziki, Bitcoin ise dijital.

Demin de bahsettiğimiz üzere, şu anda insanlar külçe altın bulmakta ciddi zorluk yaşıyorlar çünkü bu altınları fiziki olarak aktarmak bir hayli güç. Malum, Koronavirüs. Fakat Bitcoin’de böyle bir durum söz konusu değil. İnsanlar Bitcoin’i (İnternet olmasa dahi) bir şekilde kullanmaya devam edebiliyorlar. Türkiye’de yaşayan herhangi bir Bitcoin kullanıcısı ister Londra’ya ister Pekin’e saniyeler içerisinde para gönderebiliyor.

Güvenli Liman Mevzusu

İnsanlar altını güvenli bir liman olarak görüyorlar görmesine ama son günlerde yaşanan olaylar (bkz: altına erişim zorluğu) insanların aklına şu soruyu getirdi: ‘Sığınamadığım limandan bana ne?’

Kripto para dünyasının tanındık isimlerinden Max Keiser de tam olarak bu konuya dikkat çekiyor. Keiser’e göre kriz anı gelip çattığında zenginler paralarını altına çevirip bu ‘limana sığınacak’, fakirler ise sığınacak bir liman bulamayacaklar. Çünkü o limanı çoktan zenginlerin yatları doldurmuş olacak.

Keiser tam bu noktada Bitcoin’in devreye gireceğini düşünüyor. Keiser’e göre insanlar alacak altın bulamadıkları zaman Bitcoin’e sığınmaya başlayacaklar. Kendisinin konu hakkında açıklaması şu şekilde:

“Bence insanlar altın alamayacaklarını fark ettikleri an Bitcoin’e akın etmeye başlayacaklar.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment