Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran’da Özel Sektör, Kripto Regülasyonunda Hükümete Yardımcı Olmaya Hazır

İran Blockchain Birliğinin başkanı, İran Merkez Bankasının kripto paraları yasal olarak düzenlerken tek başına hareket etmesinin yetersiz olabileceğini düşünüyor.

Abbas Ashtiani, salı günü katıldığı bir basın konferansında, “Kripto para regülasyonlarını hazırlamak için devlet kurumlarından ve özel işletmelerden temsilcilerin yer alacağı özel bir konseye ihtiyacımız var. Bu hususun ne kadar çok boyutlu olduğu düşünülürse Merkez Bankası veya Menkul Kıymet ve Borsa Kurumu kriptolar için kural koyarken yeteri kadar kalifiye olmayabilir.” dedi.

İran’daki yetkili finans kurumları, yerli madenciler tarafından kazılmış kripto paraları ithal ürünlerin ödemesini yapmak için kullanabilse de kripto paraların ülke içerisinde ödeme aracı olarak kullanılmasına izin verilmiş değil.

Bakanlıktan gerekli izni alan şirketler, yasal bir şekilde kripto para madenciliği yapabiliyor. Lisanslı madencilerin içinde merkezi Türkiye, Çin ve daha farklı ülkelerde bulunan şirketler de yer alıyor.

Hükümete daha kapsamlı regülasyonlar konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını söyleyen Ashtiani, “Planların çoğu hayata geçirilmemiş olsa da bir önceki hükümetin kripto paraları regüle etmek için planları vardı. Reisi hükümetinin bir planı yok gibi duruyor.” dedi.

“Politika yapıcıların kaygılarını anlıyor ve onlara, çekincelerinin giderilebileceğini temin ediyoruz. Bir yandan suçu minimize ederken bir yandan kriptonun ülke ekonomisine olumlu yansımasını sağlayacak cinsten kuralların hazırlanmasına yardımcı olmaya hazırız.” 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!