Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsrail Vergi Dairesi Sosyal Medya Üstünde Bitcoin Taciri Avına Başladı

İsrail Vergi Dairesinin çeşitli yerel kolları daireye bildirmeden Bitcoin ticareti yaptıklarından şüphelendikleri kişilere yazılı bildiri gönderdi. Kurum gönderdiği mektuplarda bildiriyi alan kişinin geçmişteki bütün işlemleri ve şimdi elinde bulundurduğu kripto paralar ile ilgili her şeyi açıklamasını talep etti. İnsanlardan bugüne kadar sahip oldukları bütün borsa hesaplarını ve cüzdanlarını listelemeleri ve kazançlarını bildirmeleri isteniyor. Buna ek olarak Vergi Dairesi, eğer madencilik işlemlerine dahil olmuş iseler bunu da bildirmeleri gerektiğini vurguluyor.

Mailinizi Kontrol Edin

Görünüşe göre daire şüphelerinden o kadar emin ki bazı yerel vergi daireleri bilgi almak için mektup göndermeye bile zahmet etmeden direkt olarak bitcoin ticareti yaptığını düşündüğü kişiler hakkında iş davası açmış bile. Bu insanlara aynı günümüzdeki iş yeri sahipleri gibi gelir vergisi ödemeleri, geçmişe dönük olarak 2013 yılından itibaren bilanço defterleri tutmaları ve tıpkı diğer işletmeler gibi çalıştırdığı elemanlar ve maaşlar ile ilgili vergileri ödemeleri gerektiği bildirilmiş.

Bu yılın başında vergi dairesi bu konu hakkında bir genelge yayınlayarak, Bitcoin’in bir varlık olduğunu ilan etmiş ve bu sebeple bunun ticaretini yapan herkesin %25 oranındaki sermaye kazanç vergisi ile, konuyla ilgili iş yeri işleten kişilerin de buna ek olarak %17’lik bir katma değer vergisi ödemesi gerektiğini duyurmuştu.

Vergi Dairesi Israel’s Globes gazetesine yaptığı bir yorumda şunları kaleme aldı:

”Dairenin dijital para birimleri ile yapılan ticaret ve yatırım işlemleri ile ilgili görüşünü yansıtan bu genelgenin yayınlanmasının ardından, Daire, bu alanda aktif olmasına rağmen bunu vergi yetkililerine bildirmeyenleri saptamaya çalışmaktadır. Bu bağlamda denetlenmemiş işlemlerde bulunanlara tavsiyemiz, yasal işlem gerektirecek tatsızlıklara mahal vermeden bir an önce mevcut kanalları kullanarak bu meseleyi çözmeleri yönündedir.”

Sosyal Medya Gruplarını İzliyorlar

Vergi Dairesi, gelirlerini bildirip bildirmeyenleri içeren bitcoin tacirleri listesini nasıl ele geçirdiğini belirtmese de ortada apaçık bir iki yöntem mevcut. İsrail içerisindeki bankacılık sistemi herhangi bir bitcoin işlemine karşı inanılmaz düşmanca bir tavra sahip. Bu sebeple bankalar yurt dışındaki belli başlı kripto para borsaları hesaplarından gelen ve onlara giden İsrail tabanlı hesapları olası bir kara para aklama veya vergi kaçırma şüphesi ile bildirmiş olabilir. İsraillilere açık olan bilinen bir kaç küçük kripto para  ticareti merkezi de bir garanti karşılığında müşterilerinin listesini yetkililer ile paylaşmış olabilir.

Ancak Globes gazetesine bildirilene göre araştırmacılar daha yaratıcı yöntemler kullanmışlar. Vergi Dairesinin ifadesine göre gizli görevdeki ajanlar yerel grupları izleyerek bitcoin’in eşler arası satma ve alma işlemlerini Facebook, Telegram ve Whatsapp üzerinden gözetlemişler. Buradan sağlanan veriler daha sonra elde olan çok yönlü bilgiler ile karşılaştırılmış.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment